Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Нови възможности за болниците при възлагането на обществените поръчки

Политика

Нови възможности за болниците при възлагането на обществените поръчки

Снимка:

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки

Депутатите одобриха нови възможности за лечебните заведения при възлагането на обществените поръчки, ако се финансират основно с публични средства от държавен или общински бюджет, или от бюджета на Здравната каса. Болниците у нас ще могат да възлагат обществените поръчки чрез събиране на оферти с обява с прилагане на т. нар. обърнат ред за възлагане и удължаване на срока за получаване на оферти в определени случаи.

Въвеждат се и допълнителни правила при прилагането на централизираната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки при издаване на индивидуалните административни актове на възложителите.

Като вносител правителството очаква с новите текстове да се прецизира обхватът на измененията в договорите и рамковите споразумения, които се класифицират като „съществени“. Целта е да се ограничат случаите на допустими отклонения от първоначално сключените договори.

Промените предвиждат един и същи подход за определяне размера на санкциите, които Комисията за защита на конкуренцията налага при установяване на нарушения.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за обществените поръчки със 108 гласа „за“, един – „против“ и 41 – „въздържали се“.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още