Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Новите 240 депутати се заклеват в 50-ото Народно събрание

Политика

Новите 240 депутати се заклеват в 50-ото Народно събрание

Новите 240 депутати се заклеват в 50-ото Народно събрание - Tribune.bg
Снимка:

Днес е първото заседание на 50-ото Народно събрание. На него новоизбраните депутати ще положат клетва. Най-вероятно почетен председател ще бъде Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който е най-възрастният народен представител.

След клетвата депутатите ще трябва да изберат председател на парламента. След формирането на парламентарните групи, президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.  

От коалицията вече стартираха преговори за правителство, но по думите на лидера на формацията Бойко Борисов към днешна дата съставяне на кабинет не е възможно. Според Борисов, продължаването на разговорите с парламентарно представените партии зависи от това дали ще бъде гласувано тяхното предложение за председател на парламента. Вчера стана ясно, че от ГЕРБ-СДС ще номинират Рая Назарян. От ПП-ДБ и БСП вече заявиха, че няма да я подкрепят и остават опозиция.

Заседанието бе открито от най-възрастният депутат Силви Кирилов от ИТН. При проверка на кворума се регистрираха 237 народни представители. В своята реч Кирилов изтъкна, че няма доверие в партиите, както и между самите партии. „Необходимо е да анализираме собствените си пропуски, да загърбим частния и партийния интерес в името на държавата“, заяви Кирилов. Той заяви, че от разединението страда единствено народа. "Собствените ни действия трябва да се съсредоточат върху аргументите на разума. Нека се опитаме да го приложим в нашата политика", заяви още откриващия 50-ото Народно събрание. "Време е да върнем здравия разум", заяви Кирилов. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети