Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ново 20: БСП иска оставката на Захариева заради международна декларация

Политика

Ново 20: БСП иска оставката на Захариева заради международна декларация

Снимка:

Министърката подкрепила обща декларация с Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ

БСП поиска оставката на външния министър Екатерина Захариева заради декларацията, в която се заявява, че след Втората световна война Съветският съюз е сграбчил Източна и Централна Европа „в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Социалистите категорично възразяват срещу присъединяването на България към разпространената днес декларация на министрите на външните работи на Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75 години от края на Втората световна война, се казва в партийна позиция, разпространена от „Позитано“ 20.

„Подобни декларации в деня, в който капитулира нацистка Германия, омаловажават милионите жертви, които сложиха край на най-човеконенавистния режим в историята на света. Подчертаваме, че следвоенното институционално и политическо устройство на Европа и света е резултат от постигнатите и подписани споразумения от Антихитлеристката коалиция (СССР, САЩ и Великобритания) в Ялта и Потсдам през 1945 г. Те бяха реализирани в резултат на победата над фашизма във Втората световна война, в резултат на жертвата и саможертвата на милиони европейски граждани и антифашисти, сред които хиляди български антифашисти и войници“, се казва в позицията на социалистите.

Според БСП констатациите и интерпретациите в международната декларация, които са направени без съдържателни аргументи, не допринасят за установяването на историческата истина както за събитията, довели до Втората световна война, така и за нейния ход и резултат. Социалистите настояват министърът на външните работи Екатерина Захариева да оттегли подписа си, а премиерът да внесе в парламента нейната оставка.

„Неоспорим факт е, че Денят на победата - 9 май 1945 г., затвори най-кървавата страница в историята на човечеството и даде шанс за траен мир и за създаването на обединена Европа, от която България днес е част. Без Деня на победата нямаше да бъде възможен Денят на Европа. Поздравяваме българските граждани с двата празника“, завършва позицията.  


Коментари (8)

Захариева е едно недоразумение за нашата дипломация, но какво искаме от нея, като имаме главен тулуп на Република, който ни излага вече над десет години с ганьовщина и простотия. А политиците винаги използват историята за геополитика, но все още има живи свидетелства, че от нацизма са ни спасили руснаците, дори евреите могат да го потвърдят.
08.05.2020 14:39 / Отговор
Джедай Тотю Още в първите три месеца след 9 септември 1944 в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта: да се разчисти пътят към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим, да могат шумкарите с калните цървули, влезли в къщите на хората, да им ги вземат, а после да ги избият, за да няма кой да им търси сметка! Най-голямото предателство в българската история! И още продължава с подобни декларации!
08.05.2020 15:08 / Отговор
С подкрепата и одобрението на Чърчил,Сталин и Рузвелт, така са поделили Европа, сърдете се на тях, а не само на руснаците.
08.05.2020 15:52
Джедай Тотю Не Чърчил и Рузвелт са имали армия в България, която е стояла зад гърба на слезлите от шумата генетично обременени селски идиоти и мандрообирачи, а Сталин! Да не би когато комунистическите терористи вдигнаха във въздуха църквата „Света Неделя” преди 95 години, в САЩ или във Великобритания да имаше ГУЛАГ? Все сте невинни това комуняците бре, все онеправдани, все подтиснати, а накрая и сами си „сготвихте“ СССР-а – с Червената му армия, с всичките му републики, СИВ и Варшавски договор!
08.05.2020 19:03
Мразя смърфовете Нищо по-долно от БГ комунист.Обича безрезервно СССР и Русия и е готов на секундата да продаде България!Спасили са ни,за да наложат национал-социализъм.Какво е социализмът до 10.11.1989???
08.05.2020 15:56 / Отговор
ОФ И Кимон Георгиев са били на власт, а лагерите са създадени от земеделците, а Тодор Живков ги закрива. Имало е безвластие в първите дни, четете историята, тогава са избити и изчезнали много хора, но това са лични отмъщения, това съм го чувала от баща ми, който е бил царски офицер, не е бил никога комунист, нито пък аз.
09.05.2020 09:49 / Отговор
Джедай Тотю ОФ, ако обичаш, не ни представяй марионетката Кимон Георгиев като самостоятелен политик, защото не е бил такъв, а на директно управление от окупационна армия! Това първо и второ, след като това са били „лични отмъщения“, какво ще кажеш, ако сега потомците на убитите спретнат същите „лични отмъщения“ на потомците на убийците? Дали ще ти хареса?
09.05.2020 11:54
Бомбардировките През втората световна война са от американците, разрушени са много сгради в София, избити са много хора, кой е виновен?
09.05.2020 10:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още