Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“

Политика

НС единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“

НС единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски - Tribune.bg
Снимка:

Особено важна беше ролята на премиера, благодари ген. Константин Попов

Народното събрание единодушно одобри откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Очаква се училището да отвори врати през януари следващата година, аз а него са отделени 4 млн. лв.

Ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана, благодари на парламента за възстановяването на ВВВУ “Георги Бенковски“ и изтъкна стратегическото решение на премиера Бойко Борисов. Ген. Попов уточни, че особено важна в случая е била ролята на премиера, който „за пет минути е решил случая“, защото министерството на образованието е отлагало с години.

„С откриването даваме знак - повече грамотност, сигурност и безопасност на полетите. Откриваме вратата за подготовка на кадри за гражданската авиация, защото в региона има глад за такива“, посочи ген. Попов.

Държавното ВВВУ „Георги Бенковски“ ще подготвя кадри за гражданската авиация и военновъздушните сили на страната.

Това даде повод на депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев да възкликне, че това е „един добър ден за българския парламент“. Той призна, че 2002 г. е извършена грешка при закриването на училището в Долна Митрополия. „Има военно-исторически и чисто емоционален момент. Още 1914 г. се създава Авиационна школа у нас с изключителна биография. И днес имаме двама четиризвездни генерали в парламента - ген. Симеон Симеонов и ген. Константин Попов, които са били начело на военновъздушните сили на страната, и президентът ни Румен Радев“, изтъкна Тошев.

Предстои тежка, сериозна и усърдна работа, за да се преодолее изоставането, призна и ген. Симеон Симеонов от ДПС.

„Изключително важна е ролята на премиера. Ще има военновъздушно училище и аз като пилот му благодаря“, посочи ген. Симеонов.

Попътен вятър на ВВВУ “Георги Бенковски“ пожела и вицеадмирал Пламен Манушев, като припомни, че корабите, макар и далеч в морето, винаги са били защитавани от въздуха.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също присъства на днешното обсъждане в парламента и използва случая да припомни, че исторически авиационната школа у нас е била затворена и възстановена след 17 години отсъствие през 1936 г.

„Благодаря ви, уважаеми колеги. Една допусната грешка преди 17 г. днес беше възстановена от българския парламент. Възстановяването на училището няма да е за сметка на висшето училище във Велико Търново или за сметка на неговия факултет в Шумен. Всичко ще стане стъпка по стъпка“, увери депутатите министърът на отбраната.

Висшето училище ще е държавно на база сегашния факултет „Авиационен“ на Национален военен университет „Васил Левски“ - Велико Търново. Учебното заведение ще е на пряко подчинение на министъра на отбраната. То ще има свое знаме, печат и празник – 25 май.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети