Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС единодушно прие решение за подобряване на условията на труд на медиците ни в условията на пандемия

Политика

НС единодушно прие решение за подобряване на условията на труд на медиците ни в условията на пандемия

Снимка:

Кирил Ананиев: През новия програмен период ще получим 9.4 млрд. евро за здравеопазване от ЕС

Народното събрание единодушно прие решение относно подобряване на условията на труд и финансова компенсация  на медиците ни в условията на пандемия. След редакция от ГЕРБ в срок до три месеца министърът на здравеопазването следва да направи предложение относно план за увеличаване на ефективността на здравната ни система при извънредна обстановка. Допълнително в срок до 6 месеца здравният министър следва да анализира и състоянието на инфекциозните отделения в лечебните заведения.

Депутатите изслушаха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по предложение на група социалисти, като в началото на дебата доц. Георги Йорданов от БСП предупреди, че само с ръкопляскания за медиците не става, трябва и план за действие. Колегата му проф. Георги Михайлов пък се възмути, че здравната система не може да функционира като тезгях, а болниците – като ресторант.

Д-р Румен Генов от ГЕРБ обяви, че от партията ще подкрепят предложението за финансовото подпомагане, като допълнителното заплащане на положен труд ще зависи от възможностите на държавата.

Колегата му д-р Лъчезар Иванов благодари от трибуната на медиците ни, които не щадяха сили и нерви, за да се борят с разрастването на пандемията у нас, както и на Оперативния щаб.

„Възхваляваме развитите европейски страни, но е време да кажем, че нашата система издържа големия тест в борбата с коронавируса. Нашата система се организира и държавата взе мерки да излезе сама от проблема с недостига на предпазни средства, както и да закупи препарат за лечение на COVID-19. Създадена бе добра организация на всички, така че системата да издържи, за да не пламне епидемията в размери като развити страни като Швеция. Нашите учени се държаха адекватно на предизвикателствата“, изтъкна д-р Иванов.

Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова направи редакционни поправки в предложението решение на левицата, които единодушно бяха приети от 152 депутати в зала.

В отговор министърът на здравеопазването се ангажира да изпълни решението, което днес ще гласуват народните представители.

„Искам да споделя, че с първия вариант на новата финансова рамка 2021-2027г. на ЕС се предвиждаше да няма отделна програма „Здраве“. За минал период за България се предвиждаха 400 млн. евро. През новия програмен период ще получим 9.4 млрд. евро“, посочи здравният министър.

Относно констатацията на социалистите, че „лечебните заведения се управляват като ресторант“, Ананиев напомни , че министерството след среща с БЛС е направило всичко възможно, за да може лечебните заведения да съхранят своя финансов ресурс.

„Финансирането на 85% от дейността от НЗОК не е таванът. Където е работено повече, ще се получат заработените средства. Никъде средствата няма да се връщат, да напомня. Българската държава иска да съхрани болниците си, ако заболяването ни навести през есента. Смятаме да предложим механизмът, който прилагаме сега, да се прилага до 30 септември“, уточни здравният министър.

По думите му служителите в РЗИ-тата ще получават допълните си възнаграждения през юли, защото са държавни служители и при тях на три месеца се изплащат тези допълнителни средства.

„Трябва да сведем глава пред тези, които рискуваха здравето си, за да помогнат на заразените с коронавирус. Искам да благодаря на РЗИ-тата, на Националния център по заразни и паразитни болести, на Спешна помощ, на всички доброволци. Те показаха, че в извънредна ситуация българският народ може да бъде единен“, подчерта Ананиев.

Единодушно със 161 гласа „за“ и с аплодисменти парламентът прие решение за подобряване на условията на труд на медиците ни в условията на пандемия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още