Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС наложи мораториум на сделките и назначенията на кабинета до избирането на нов

Политика

НС наложи мораториум на сделките и назначенията на кабинета до избирането на нов

НС наложи мораториум на сделките и назначенията на кабинета до избирането на нов - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ не участва в гласуването на законопроекта

Народното събрание прие решение за налагане на мораториум върху сделките и назначенията на правителството, в т.ч. отдаването на концесии, определянето на концесионни такси, продажбата на държавни и общински болници. Този мораториум се налага до избирането на Министерски съвет или до назначаването на правителство.

Мораториумът се отнася до разпоредителните сделки на правителството, до определяне състава на регулаторните органи и бордовете на предприятията с над 50% държавно участие, както и предоставянето на разрешения за търсене и проучване за подземни богатства.

Освен тези действия се забранява и вземането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и да не се правят промени в състава на органите за управление и контрол на публични предприятия, на държавни болници, както и избор или назначаване на еднолични управителни органи.

В хода на дебата соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че освен овладяването на бордовете на предприятията в енергетиката и земеделието, управляващите от ГЕРБ са успели да сменят и 65 директори на болници, защото новите партии и ДПС са саботирали предложението на БСП за мораториум в петък. 

От партиите „Изправи се! Мутри вън“ и „Има такъв народ“ обявиха, че ще подкрепят мораториума. Същото направи и ДПС.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че партията му няма да участва в гласуването на законопроекта. „Ако искате да спрете всички концесии, всички сделки, назначения, да промените начина, по който се правят, трябва да направите правителство, а не да стоите час и половина и да занимавате цяла България с вашите неадекватни изказвания“, каза Биков.

Единодушно със 151 гласа „за“ парламентът прие мораториума за сделките и назначенията на правителството.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати