Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС освободи от поста председателя на Сметната палата (ОБНОВЕНА)

Политика

НС освободи от поста председателя на Сметната палата (ОБНОВЕНА)

НС освободи от поста председателя на Сметната палата (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание събрание освободи изненадващо от поста му председателя на Сметната палата Цветан Цветков със 118 гласа "за" и 80 "против".

Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седем годишен. „Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени в няколко легислатури на Народното събрание“, посочи тя.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя посочи, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев определи решението като „скандално“.

Корнелия Нинова изтъкна, че Сметната палата не упражнява най-важното си правомощие, а именно да отидира и пази парите в държавния бюдже. Тя не се съгласи с ДБ, че става въпрос за казуса Nexo и финансирането на партии. По думите ѝ решението е държавническо. От ДБ и ПП пък са на мнение, че решението било взето по време на лидерската среща, която се проведе открито днес пред журналисти и камери, а темата за Сметната палата не беше повдигана.

„Очевидно е колеги, че тази смяна е предизвикана от скандала Нексо и финансирането на ДБ и обяснихме, че това е петно върху цялата политическа система. Уви, Нексо не е разпатащия се наратив. Трябваше да се поясни в каква връзка е искането на това знаково освобождаване, аз към г-н Цветков нямам професионални забележки, защото трябва да оставим по-чист човека, който е работил за институцията и България.

Най-невярното нещо, което се каза днес от тази трибуна е, че сметната палата няма правомощия да проверява даренията и от къде идват“, заяви Цонев и цитира точния член от Закона за политическите партии. Депутатът от ДПС беше категоричен, няма никакви дупки в законодателството и, ако Сметната палата беше поискала справка от НАП, щеше да види, че даряващите лица нямат тези възможности.

След повече от час дебати директорът на Сметната палата бе освободен от длъжност. Той е 8 години на този пост и с изтекъл мандат.

Според приетото решение досегашният заместник-председател Горица Грънчарова - Кожарева става председател до избирането на нов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети