Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС обсъжда ветото върху текстовете за нерегламентирания превоз на пътници

Политика

НС обсъжда ветото върху текстовете за нерегламентирания превоз на пътници

Снимка:

Парламентът ще обсъди ветото на президента, наложено върху част от промените в Кодекса за търговското корабоплаване.

С измененията в преходните и заключителни разпоредби бяха направени промени в Наказателния кодекс (НК) и Закона за автомобилните превози, с които беше инкриминиран нерегламентираният превоз на пътници.

Според новия текст в НК извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глоба от 5 000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния, припомня БНР.
В мотивите си президентът посочва, че от гласуваните текстове не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение.

Днес предстои депутатите да гласуват окончателно и дали да бъде въведена 10-годишна давност за задълженията на граждани в Закона за задълженията и договорите и намаляване на 9% на ДДС за доставка на храна до вкъщи.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още