Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС окончателно изключи Covid-19 от обхвата на особено опасните инфекции

Политика

НС окончателно изключи Covid-19 от обхвата на особено опасните инфекции

НС окончателно изключи Covid-19 от обхвата на особено опасните инфекции - Tribune.bg
Снимка:

С единодушие депутатите приеха отпадането на задължителната карантина на запазени и контактни лица при COVID-19, която вчера мина в здравната комисия.

Повече от час и половина продължиха дебатите, които преминаха в тежки истории, обиди, нападки, обвинения и в тежки истории от времето на заразата.

„Кой ще понесе огроманата психоатака върху българските граждани. Кой ще понесе отговорността за увреденото общество, психическо здраве, защото има такъв термин, защото народът беше бутан към плоскостта на колективното полудяване, едва ли не? Кой ще понесе отговорността за всички наложени ограничения, глоби които бяха събирани тогава, тормозът върху гражданите?“, заяви Костадин Костадинов от „Възраждане“. Той заподозря, че сред подсмърчащите в залата депутати без маски и сега може да има болни с КОВИД.

Ивайло Митковски от ПП-ДБ го контрира: „Г-н Костадинов, трябваше да дойдете с мен на едно дежурство в болницата във Варна и да видите носилките с черните чували, отивайки към моргата. Тогава щяхте да говорите други неща. По всяка вероятност на вашата централа трябва да сложите една паметна плоча за COVID-19, защото той ви вкара в Народното събрание“.

Д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС също си спомни за многото загинали от заразата:

„Аз няма да забравя една нощ, когато заместник-министърът трябваше да докара хладилни камиони, които трябваше да бъдат разположени и се разположиха в Пирогов, в Александорвска болница и на още едно място в София, тъй като нямаше места в хладилните камери. Всичките тези неща ние ги спестихме на българските граждани. Ние не ги казахме, ние не ги показахме, просто, защото не беше човешко в онзи момент“.

БСП също подкрепиха отпадане на мерките. „Беше въведена една масова психоза, за което има виновни“, изтъкна Иван Ченчев. Имунологът  от ИТН проф. Андрей Чорбанов изтъкна, че в африканските села смъртността от вируса е била много малка, защото нямали пари за мерки и ваксини.

„Безумно беше сложено с списъка на опасните болести като чума и холера. Колко умряха от COVID и колко заради него? Всеки ден умират по около 300 души. Около 90 хил. на годинa, които умрат по някаква причина. Най-смъртоносен е херпес вирусът, всички ние сме позитивни за него. Това че сте позитивни за един вирус, не означава, че той е опасен, камо ли да е вкаран в закон като общественоопасен“, обяви имунологът. И уточни, че не е отричал наличието на вируса.

По време на дебата беше повдигнат и въпросът за „купените“ зелени сертификати“, отправени бяха и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати