Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС определи реда, по който общинските язовири стават държавни

Политика

НС определи реда, по който общинските язовири стават държавни

НС определи реда, по който общинските язовири стават държавни - Tribune.bg
Снимка:

Над 1200 язовира могат да се прехвърлят според разпоредбите в закона за водите, приети на второ четене

Депутатите приеха окончателно, че язовирите, прехвърлени безвъзмездно от общините на държавата, са публична държавна собственост по реда на Закона за водите. Промените в закона бяха приети на второ четене от парламента.

46 общини искат да прехвърлят на държавата над 1200 язовира по справка на Националното сдружение на общините в края на миналата година. Близо 7000 са язовирите у нас, а процесът по уточняването на броя на водоемите в страната продължава. Около 4800 язовири се стопанисват от общините, но често отдаването им на концесия е свързано само с поддържането в изправност на съоръжението.

Язовир, публична общинска собственост, може да се прехвърля безвъзмездно на държавата след решение на общинския съвет, решиха народните представители. Правото на собственост не може да се прехвърли, ако язовирът е отдаден на концесия от местния парламент.

Решението за безвъзмездно прехвърляне се приема от общинския съвет по предложение на кмета. След като общинският съвет се произнесе положително, кметът внася това предложение и до областния управител. Собствеността се прехвърля с договор за дарение, сключен между кмета на общината, собственик на язовира, и областния управител.

Общините, чиято собственост е прехвърлена безвъзмездно на държавата, се управляват от Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети