Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Рашидов към БСП: Това е извращение - да си правите политика от смъртта на едно детенце

Политика

Рашидов към БСП: Това е извращение - да си правите политика от смъртта на едно детенце

Рашидов към БСП: Това е извращение - да си правите политика от смъртта на едно детенце - Tribune.bg
Снимка:

Социалистите искаха премиерът да бъде изслушан заради смъртта на 16-годишния Людмил, а Фандъкова да подаде оставка

Парламентът отхвърли искане на БСП премиерът да докладва за смъртта на 16-годишния Людмил, който беше ударен от ток на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“. То бе предшествано от едночасов скандал между управляващи и опозиция, който председателката на парламента Цвета Караянчева определи като „евтин пиар“.

Социалистите поискаха премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова да дойдат в Народното събрание, за да бъдат изслушани по въпроса кой е разрешил разполагането на около 100 павилиони без ток в столицата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева категорично отказа да разгледа искането, защото не е внесено писмено.

Последваха нескончаеми процедури по начина на водене от БСП, в които се включиха Георги Свиленски, Филип Попов, Христо Проданов и др. техни колеги.

„Ситуацията е трагична и тежка и всички трябва да бъдем на ниво пред нашите избиратели. Никой не дава отговор на въпроса кой разреши тези 100 павилиона в София, които да бъдат захранвани незаконно с ток“, настоя Георги Свиленски.

В отговор депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов призова социалистите да не използват смъртта на 16 г. дете за предизборната си кампания и нарече случващото се „извращение“.

„Отново почвате примитивизма в политиката. Съболезнования за детето. За срутванията Борисов ви е виновен, за развалянето на магистралата. Повикайте го, ще дойде. Но от сутринта да сме в негативизъм и примитивизъм... Това е извращение - да си правите политика от смъртта на едно детенце“, възмути се депутатът от ГЕРБ от поведението на социалистите.

„Нека да изкажем съболезнования на близките на загиналото дете и да не правим евтин пиар от смъртта на едно дете“, призова депутатите Цвета Караянчева. Думите ѝ само ожесточиха спора ѝ с опозицията, че тя не води парламентарното заседание по Правилника на Народното събрание.

Социалистът Иван Ченчев напомни от трибуната, че се е появила „сериозна информация, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост на общински съветник от ГЕРБ“ и настоя Бойко Борисов да дойде в парламента в качеството си на премиер, столичен кмет и лидер на ГЕРБ, за да не се прехвърля отговорност.

„Правилникът на парламента е закон“, коментира и колегата му Георги Свиленски. Той влезе в остър спор с Цвета Караянчева по кой член от правилника трябва да се инициира процедура, за да дойде премиерът в парламента.

„Какво трябва да стане в тази държава, има ли сила, която може да докара премиера пред депутатите, за да даде обяснения за безобразията, които се случват в тази държава“, попита и социалистът Христо Проданов и обвини Караянчева в заглушаване на опозицията. За него сигурността на гражданите е политически въпрос.

„Затова искаме да дойде тук най-големият политик - Борисов. Ако не беше политик, а нещо друго, щяхме да ви накараме да поканите тук Мата Хари“, „пошегува“ се Проданов.

Председателят на парламента напомни от трибуната, че няма абсолютно никакви доказателства кой е виновен и поиска депутатите да оставят разследващите да си свършат работата. Това предизвика Ирена Анастасова да изтъкна как се носи отговорност за смърт на дете в училище.

„Едно дете не е сред нас - ако това се беше случило в едно училище, директорът щеше да бъде разкъсан. Когато е на улицата - отговорността се носи по веригата, най-отгоре на която е премиерът. Подложете искането ни на гласуване, от какво се страхувате, допълни соцдепутатката. „Това не е предизборна агитация“, коментира Анастасова.

По закон за тротоарите отговаря не премиерът, а кметът на района.

След като Цвета Караянчева пак не подложи на гласуване искането им, червените депутати масово наскачаха от местата си с викове и председателката на парламента поиска съдействието на квесторите да въдворят ред в залата. За да продължи нормалната работа на Народното събрание, Караянчева все пак подложи на гласуване искането на опозицията за изслушване на премиера по трагичния инцидент със смъртта на 16 г. момче. В резултат предложението бе отхвърлено.

В отговор червените депутати поискаха почивка и парламентът прекъсна работа за 15 минути. След края ѝ БСП излезе с декларация по повод корупцията, свързана със смъртта на 16 г. Людмил. В нея социалистите поискаха оставка на столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

1111 Къде е ТАРАТОРА?Защо не коментира.
17.02.2021 12:30 / Отговор
Странно. Защо ли "Спаси София" и присъдружни грантови организации снимат, сигнализират и крещят за всяка кривнала плочка на тротоара, но не и за видими и опасни нарушения на електрозахранването???
17.02.2021 13:05 / Отговор
Чочко Краставицата му замръзнала и не може да пише с нея-тараторкин,де.
17.02.2021 17:29 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети