Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

Политика

НС отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

НС отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Гражданите трябва да имат възможност да избират как да гласуват, настояват от управляващото мнозинство

Народното събрание отхвърли ветото на държавния глава Румен Радев върху промените в Изборния кодекс, които предвиждат гласуване не само с машини, но и с хартиени бюлетини. ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля заявиха ясно, че ще гласуват срещу наложеното от държавния глава вето.

Президентът оспори смесения вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, тъй като това обезсмисля машинното гласуване. В мотивите на ветото се атакува и изцяло прехвърлената отговорност върху Централната избирателна комисия да определя дали да се наемат или закупят машините, което според президента означава бягство от отговорност на парламента. Държавният глава изрази несъгласие с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

БСП и ДПС подкрепиха ветото на президента. Законодателството по изборния процес през последните три години напомняло на  сапунена опера на социалистите по думите на острието им Крум Зарков. Високата избирателна активност е единственият начин да се сложи край на този модел на управление, настоя от своя страна соцлидерката Корнелия Нинова. За ДПС Секционните избирателни комисии носят отговорност за две трети от грешките в избирателните протоколи и затова от движението настояха изцяло за машинен вот. Йордан Цонев предупреди управляващото мнозинство, че за първи път слез 30 години демокрация през следващата година може да се окажем в ситуация, когато резултатите от изборите у нас няма да бъдат признати.

ГЕРБ и Обединени патриоти, обаче, бяха категорични, че гражданите трябва да имат възможност да избират как да гласуват. Председателката на парламента Цвета Караянчева изтъкна, че от левицата говорят за изборни манипулации, за да оправдаят загубата си на парламентарните избори. Кръстина Таскова от „Воля“ пък призова, след като от БСП са наясно с толкова изборни манипулации, да подадат сигнал.

Ветото беше отхвърлено със 124 гласа „за“ и 89 – „против" без нито един „въздържал се“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Аз не искам да гласивам с машина!Защо да се дава възможност хакери да манипулират изборите?
08.10.2020 14:18 / Отговор
Българин Абсолютно съгласни!
08.10.2020 17:34

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати