Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП искаха преразглеждане на санкциите на ЕС срещу Русия, НС отхвърли проекта

Политика

БСП искаха преразглеждане на санкциите на ЕС срещу Русия, НС отхвърли проекта

БСП искаха преразглеждане на санкциите на ЕС срещу Русия, НС отхвърли проекта - Tribune.bg
Снимка:

Джема Грозданова: Текстът не съответства на механизмите, по които действа българската държава

НС отхвърли проект за преразглеждане на политиката на санкции на ЕС срещу Русия. Предложението бе внесено в дневния ред на парламента по предложение на БСП.

„3-ти март, ключова дата, свързана с Русия, това е вярното време, в което трябва да се разглежда това предложение. Дълбоко сме убедени, че 65-70% от хората в България не са съгласни със санкции срещу Русия“, представи проекта социалистът Антон Кутев. Тези санкции не са ефективни и за 6 години показаха, че не работят в посоката, която ни се иска за ЕС, допълни депутатът от БСП. Той напомни, че част от страните в ЕС, в т.ч. Франция са против санкциите, а страната ни трябва да намери пътя, за да върнем изконните си връзки с Русия.

Според колегата му Александър Симов отпадането на санкциите ще разреши едно неравновесие в ЕС, защото част от големите страни в съюза заобикалят тези санкции и търгуват с Русия.

Десислав Чуколов от „Атака“ напомни, че от 2014г. насам Русия не пострада от това решение, а партията му първа е направила подобно предложение, което сега внася БСП.

„Докато баламите спазват санкциите, Франция, Германия и САЩ увеличават търговията си с Русия“, изнесе данни от стокооборотът на ЕС и САЩ с Русия проф. Румен Гечев. Социалистът уточни, че 340 млрд. евро е бил стокообменът между ЕС и Русия. Той е отбелязал намаление от 40% в първите години след санкциите, а през 2019г. този показател е достигал 200 млрд. евро.

„Подемът на търговия доближава нивата отпреди санкциите. До няколко години съотношението преди санкциите ще бъде изравнено“, изтъкна проф. Гечев.

В отговор Петър Петров от НФСБ коментира, че се води братоубийствена война на границите на Русия и Украйна, която трябва да бъде прекратена. „Искам да допуснем, че и ние имаме компактно население в определен район и един ден 60 на 40 гласуват за отделяне“, попита той.

Тома Биков от ГЕРБ също изрази недоумение от хода на БСП за дискутиране на санкциите срещу Русия в парламента.

„Защо днес, а не по времето на служебния кабинет на Радев, когато санкциите бяха препотвърдени. Предлагате - Русия взе Крим, а Европа взе отношение, по Адам Михник. Този ход на Русия носи последствия и ако някой играч прави празен ход, губи ситуацията. Виждате има напрежение в Близкия Изток, има напрежение около нас“, подчерта Биков.

Той оспори твърдението на БСП, че проектът на решение на социалистите не ангажира правителството.

„Нека сега българският парламент каже, че ние сме против санкциите. Автоматично Крим ще се върне на Украйна… Ние не ангажираме правителството, а цялата държава. Ние защитаваме българския национален интерес и международното право е изцяло на наша страна“, категоричен бе Тома Биков.

Много ми е трудно да коментирам този текст на решение и затова в комисията решихме да не го разглеждаме, потвърди и председателката на Комисията за външна политика в парламента Джема Грозданова.

„Текстът не съответства на механизмите, по които действа българската държава. Според нас санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна и смятаме, че тяхното приложение е необходимо, заради нарушената регионална среда за сигурност. Съгласна съм, че е  необходим диалог с Русия. Да, политическа воля би могъл да изрази българският парламент, но тя не би довела до резултати от това решение“, заяви от парламентарната трибуна Грозданова. По думите й кабинетът има самостоятелност при ръководене политиката на България по отношение на ЕС и външната ни политика. „Не приемам становището ви, че ако НС вземе решение по тази тема, то няма да има обвързващ характер. Приемането на подобен проект би влязло в противоречие с конституционния принцип за разделяне на властите“, посочи шефката на парламентарната комисия по външна политика. Тя изрази недоумение защо до момента г-н Сидеров внасяше подобни предложения, сега е заменен от цялата група на БСП.

„Странно ми е защо г-н Вигенин си е сложил подписа под този документ. Отношенията между България и Русия са взаимни и не са базирани само на санкциите за украинския процес. От групата на ГЕРБ няма да подкрепим този проект на решение“, изтъкна Грозданова.

С 82 гласа „за“, 60 – против и 51 - “въздържали се“ предложението на БСП не бе прието. То бе подкрепено в зала от депутатите-социалисти, от партия „Воля“, един независим депутат и един от „Обединени патриоти“.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, Русия, санкции

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати