Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие доклада за дейността на Антикорупционната комисия за 2019 г.

Политика

НС прие доклада за дейността на Антикорупционната комисия за 2019 г.

НС прие доклада за дейността на Антикорупционната комисия за 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Сотир Цацаров към БСП: Нищо няма да се промени, ако Комисията се назначава от президента, на грешен път сте

Депутатите приеха доклада за дейността на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), за 2019г. Комисията, председателствана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е потвърдила 14 сигнала за конфликт на интереси от общо 166, получени през 2019г., и е проверила близо 10 000 лица, посочи Борис Ячев, председател на парламентарната антикорупционна комисия. По думите му КПКОНПИ е излязла с 222 решения за обезпечаване на имущество на стойност 650 млн. лв. Близо 4 млрд. лв. са обект на анализ от Комисията, като през 2019г. са заведени 64 дела за отнемане на незаконно придобито имущество.

От БСП побързаха да заявят, че няма да подкрепят доклада. Социалистката Кристина Сидорова обясни, че в него „не четем за най-големите скандали, в които са забъркани членове на Комисията“. Тя припомни за терасата на Пламен Георгиев, бивш председател на КПКОНПИ, и за Апартаментгейт.

„Виждаме засилена репресивна функция и практиката на висящ съдебен процес, а уличените лица претендират за обезщетение от държавата“, предупреди червеният депутат.

В отговор Спас Гърневски от ГЕРБ посочи, че от първия ден, когато е приет антикорупционният закон, всички са се обединили около тезата, че е добър, а БСП единствени не са го подкрепили с аргумента, че КПКОНПИ следва да е под контрола на президента.

„В арестите са най-големите олигарси, издирвани по света, крупни олигарси, смъкнали милиарди от гърба на този народ. Тези хора са производни на българската комунистическа номенклатура. Колегите искат да ги спасят, защото те са им спонсори. Когато говорим за тераса и милиарди, смъкнати от този народ, трябва да бъдем по-скромни. Ако се провери Преходът, някои приватизатори стоят на първия ред. Там ги стяга колегите чепикът“, изтъкна от трибуната Гърневски.

Той отчете, че настоящият председател на Комисията - Сотир Цацаров, за броени дни е извършил сериозна работа, за да обхване дейността на Комисията.

„Направен е сериозен анализ. 3 млрд. и 900 млн. лв. в момента са обект на анализ от КПКОНПИ. Стигнали са рисковите групи, които трябва да бъдат обхванати. Все повече кранчета се затварят. Проблеми са имущественото състояние и контакт между отделните звена на Комисията, обезпечаването на кадри. Подбират се по специални методи хората, за да попаднат там. Само една политическа сила се страхува от този закон“, подчерта Гърневски.

Милко Недялков от БСП му опонира, че не се страхува от антикорупционния закон. Социалистът допълни, че дългите процеси обезценяват незаконно придобитото имущество, което се оспорва в съда.

„С бившия председател доверието към Комисията стагнира. Нужни са окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта“, повториха от БСП.

Това даде повод на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да вземе думата и да защити Комисията и работата на колегите си.

„В този вид, ако законът се промени от парламентарната опозиция, нищо няма да се промени, ако Комисията се назначава от президента. Ако смятате, че това е разковничето, на грешен път сте“, обърна се той към лявата част на залата.

Цацаров напомни, че справянето с корупцията не е работа само на една Комисия, а минава и през парламента. По думите му докладът за дейността на КПКОНПИ не е е-вестник или информационен сайт, а в отчетеното не присъстват и докладите за закупено имущество от депутатите на БСП.

За разминаването на искове и отнето имущество Цацаров се аргументира с дългите съдебни процеси, които обезценяват стойността на имуществото.

„То преди да бъде отнето минава през три съдебни инстанции. Ако процесите са дълги, от вас трябва да се вземе решение за ускорена конфискация, тогава това ще бъде нарушение на правата на хората. Затова има такова разминаване. 127 дела има спрени, защото чакат тълкувание от Конституционния съд от 2018 г. Те засилват пасива на претендираното и неотнето имущество“, разясни юристът. Цацаров напомни на депутатите, че промените в закона са в техни ръце.

След гласуване в зала докладът за дейността на Антикорупционната комисия за 2019 г. бе приет със 131 гласа „за“, един – против и 45 – „въздържали се“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети