Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие на първо четене промените в Гражданския процесуален кодекс

Политика

НС прие на първо четене промените в Гражданския процесуален кодекс

НС прие на първо четене промените в Гражданския процесуален кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Връчването на актове на съда ще може да става на електронен адрес в страната

Народното събрание/НС/ прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс/ГПК/. Измененията предвиждат правила за връчване на съобщения и призовки на електронен адрес.

Необходимостта от законодателни промени в процесуалните закони в тази насока се обуславя от факта, че предстои въвеждането на Единната информационна система на съдилищата, както и функционалностите на Единния портал за електронно правосъдие/ЕПЕП/.

Предложената уредба предвижда, че връчването на актове на съда може да се извършва на избран от страната електронен адрес за връчване чрез единния портал за електронно правосъдие или чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща. В случай, че страната няма регистрация в ЕПЕП или не е избрала квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща, а е посочила адрес на електронна поща, връчването се осъществява на посочения адрес. При невъзможност връчването да се осъществи по посочените начини, се преминава към връчване на настоящия адрес на страната, а при липса на такъв - на постоянния.

С промените в ГПК е предвидено, че връчването на кредитни и финансови институции, включително тези, извършващи събиране на вземания срещу потребители, застрахователни и презастрахователни дружества и търговци, които извършват доставка на енергия, газ, или предоставяне на пощенски, електронни съобщителни или водоснабдителни и канализационни услуги, нотариуси и частни съдебни изпълнители, държавни учреждения и общини се извършва само на електронен адрес.

Връчването на адвокат се извършва чрез единния портал за електронно правосъдие. За да се гарантира връчването чрез ЕПЕП е предвидено и задължение за адвоката да се регистрира и да поддържа профил в Единния портал за електронно правосъдие по чл. 360 в от Закона за съдебната власт и в информационна система за сигурно електронно връчване. Предлага се да се въведе задължение за ищеца да посочва в исковата молба и електронен адрес, както и задължение за ответника в отговора на исковата молба да посочва електронен адрес, в случай че имат такива. Уточнено е как текат сроковете при връчването по електронен път. Гражданите могат да упражняват процесуалните си права до края на двадесет и четвъртия час на съответния ден, а не до края на работния ден на съда.

След влизането на промените в сила всички адвокати ще имат 6 месеца, за да се регистрират в ЕПЕП и в информационна система за сигурно електронно връчване.

Народният представител Смиляна Нитова от БСП посочи при обсъждането на промените в ГПК, че от БСП са „за“ електронно правосъдие, но ще гласуват „въздържали се“, защото някои от нормите в ГПК ще създадат проблеми с правата на гражданите. „Между първо и второ четене ще внесем промени“, ангажира се Нитова.

С 80 гласа „за“, един – „против“ и 37 – „въздържали се“ промените в ГПК бяха приети на първо четене от депутатите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, промени, ГПК

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати