Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На първо четене: НС ограничи възможността за нерегламентирани превози

Политика

На първо четене: НС ограничи възможността за нерегламентирани превози

На първо четене: НС ограничи възможността за нерегламентирани превози - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за автомобилните превози, с които се ограничава фиктивното регистриране на фирми за превоз на пътници и товари.

Измененията са внесени от Министерски съвет.

С предлаганите промени се предвижда намаляване на превозвачите, които не отговарят на условията за установяване, т. нар. „пощенски кутии“, както и намаляване на административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност, чрез създаването на единен публичен таксиметров регистър.

С новите текстове се създават условия за ограничаване на възможностите за извършване на нерегламентирани превози и повишаване качеството на извършваната контролна и административно наказателна дейност.

Отнемането и издаването на лицензи, което се регламентира с промените, беше остро критикувана от ляво.

„Кой го измисли това безумие да се отнемат функции на министъра“, попита депутатът Георги Свиленски от БСП и отговори риторично, че това се прави, за да не бъде арестуван още един министър от кабинета. „Този текст е удобен за всеки един министър“, предупреди червеният депутат.

„Нека сериозно дебатираме, защото браншовите организации безапелационно подкрепиха така направените предложения“, репликира го Иван Вълков от ГЕРБ.

„Основното в промените е борба със сивия сектор или т.н. „кухи фирми“. Предвижда се при започнали производства фирмите да не могат да връщат съответния лиценз и по този начин да избягват административни наказания“, посочи Вълков.

По думите му административната тежест за бранша намалява реално, като при таксиметровите превози това се решава с единния регистър за таксиметровите превози. Времето за издаване на лицензи също се намалява с въвеждането на бързи поръчки, както и възможност за електронно подаване на заявления от бранша.

Вносителите разчитат още законът да подобри транспорта в трудно достъпните райони. Затова се предлага съгласуване на разписанията на автомобилните превози с железниците.

Халил Летифов, председател на транспортната комисия в парламента, обяви, че така предложения закон трябва да бъде приет.

„Той сам по себе си е доста обхватен, съдържа важни теми и трябва да си припомним, че влезе бързо заради предстоящи протести, които имат своите основания“, посочи Летифов. Той защити промените в закона, които регламентират превозите с атракционна цел в туристическите райони, защото са заплаха за здравето на гражданите. Председателят на транспортната комисия в парламента призова да не се работи „на парче“ и между първо и второ четене да се изчистят спорните текстове в закона.

С 96 гласа „за“, 3-ма против и 24 – „въздържали се“ Законът за автомобилните превози беше приет на първо четене.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети