Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вежди Рашидов: Новият Закон за медиите е готов на 80%

Политика

Вежди Рашидов: Новият Закон за медиите е готов на 80%

Вежди Рашидов: Новият Закон за медиите е готов на 80% - Tribune.bg
Снимка:

НС прие отчета за дейността на СЕМ за 2019 г.

Народното събрание прие отчета за дейността на Съвета за електронни медии /СЕМ/ за 2019 г. Депутатите от БСП декларираха, че няма да го подкрепят, а тези от „Воля“, че ще се въздържат.

Да не приемаме отчета на СЕМ, докато г-н Гешев не донесе разпечатките за казуса с БНР, поиска в хода на дебата социалистът Антон Кутев. По думите му ако главният прокурор би дал разпечатките, щяло да стане ясно кой е въздействал на радиото.

„В момента главният прокурор Гешев води разследва срещу кандидата за прокурор Гешев. На мен това ми е прекалено свързано“, изтъкна Антон Кутев.

Депутатът обвини управляващите, че не са успели да намерят пътя за подобряване на медийната среда, въпреки настояването на опозицията и въпреки внесени законопроекти от страна на социалистите.

В отговор председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов бе категоричен, че ако не се реши проблемът с фалшивите новини, няма как да разберем свободата на словото.

 „Виждам, че приехте позицията и дъвчете свободата на словото, но нито един от вас не каза каква е дефиницията на свободата на словото. Дефиниция няма да има, докато не разберем какво е то фалшива новина“, изтъкна Рашидов.

Той коментира и 111-то място на България по свобода на словото. „Разни НПО не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото на една свободна държава. Това непрекъснато е едно кепазене на българската държава. При въпрос от наш пратеник в Германия откъде получават официалната информация за тази свобода на словото, това не се разбра. Премълча се. Кой е информаторът на това нещо? Докога някой ще мърси името на българската държава. Дълбоко не вярвам, че България е толкова назад в свободата. Да, сигурно има проблеми. Ще ги има винаги. Свободата на словото е в ръцете на самите медии. От тук съм ви питал има ли да посочите един, който е забранил тази свобода реално да съществува“, посочи Рашидов. За него един от сериозните проблеми е правомощията на СЕМ - дали са достатъчни и дали органът може да действа.

„Да, тук основното е дали ще имаме поправки в закона за медиите след дебат, няма да го правим набързо. Тук трябва да видим какви правомощия да дадем. Стоим на старо законодателство, задаваме тежки въпроси. И аз съм свободен гражданин с претенции за свободно слово. Към края сме да внесем този законопроект. На 80% законопроектът е готов в Министерството на културата. Да не прекаляваме с играта. Стига сме си играли с това 111 /б. р. място по свобода/. Нека медиите да са щастливи и да ползват своята свобода“, апелира Рашидов.

Велислава Кръстева от ДПС го подкрепи и посочи, че Законът за медиите е на 22 г. и не отразява технически и морала на днешния ден.

„Голямата тема е, че ние имаме като общество нужда от цял такъв нов закон. Ние ще подкрепим отчета на СЕМ. Това не означава, че тяхната работа е задоволителна. Като че ли забравихме темата за борбата с езика на омразата, а тя е тази тема, която трябва да ни прави особено чувствителни, защото това е възпитанието на нашите деца.  На някои колеги им се привижда възможността да има министерство на медиите. Няма как да стане. От сега ще ви кажа, че това води до дефектиране на демокрацията. За фалшивите новини – да променим законодателството, че да дадем инструмент, с който да се противопоставим на този феномен“, призова Кръстева. Тя оспори твърдението на социалиста Антон Кутев, че няма да се постигне съгласие в рамките на парламента за нов закон за медиите.

„Отговорността да намери съгласие за медийната тема и да тръгнем към нов закон е на всички нас. Ако се страхуваме от натиск, та нашият закон е от миналия век, ние не се страхуваме от такъв дебат, за вас не знам“, увери Кръстева.

С 86 гласа „за“, 27 – „против“ и 6 „въздържали се“ парламентът прие отчета за дейността на СЕМ за 2019 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС, СЕМ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети