Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие промени в енергийната стратегия на страната

Политика

НС прие промени в енергийната стратегия на страната

НС прие промени в енергийната стратегия на страната - Tribune.bg
Снимка:

Теменужка Петкова: Развитието на газовата инфраструктура ще реализира печалба от 4 млрд. евро за периода 2020-2040г.

Със 162 гласа „за“, без нито един против и 10 „въздържали се“ парламентът прие промените в енергийната стратегия на България.

Целта на промените в документа са създаване на конкурентен пазар на природен газ и развитие на преносната газова инфраструктура. Създават се възможности да бъдат предприети действия за изграждане на газоразпределителен център /хъб/ на наша територия. Така ще се подобри на сигурността на доставките и диверсификация на източниците. За осигуряване на необходимата пазарна среда за осъществяване на газов хъб в страната, ще бъде създадена ликвидна и функционираща газова борса.

До края на 2018г. газопреносният оператор на страната „Булгартрансгаз“ следва да предприеме действия по създаване на свое дъщерно дружество, което да поеме функцията оператор на борса за природен газ.

Реализацията на концепцията ще допринесе за достигане на следните стратегически цели: запазване ролята на България на газовата карта на Европа, като основна държава осигуряваща входни количества за търговия с природен газ, както и трансграничен пренос в региона и ЕС, обезпечаваща сигурност на доставките и подходяща пазарна среда за организирана търговия, създаване на ликвиден пазар, осигуряване на възможност за краткосрочна търговия на значителни обеми природен газ, създаване условия за насърчаване на търговията в интерес на крайните клиенти и получаване на дългосрочни икономически ползи от развитието на пазара и конкурентната търговия с природен газ.

В хода на дискусията от опозицията обявиха, че ще подкрепят документа. Таско Ерменков заяви, че ако не се предприемат тези мерки „страната ни ще се превърне от газов транзитьор в газов апандисит на картата на региона“. Рамадан Аталай от ДПС поздрави БСП за позицията и коментира, че с тези промени в стратегията „хващаме последното купе на последен вагон на последен влак“ като възможност за развитие на газовата си инфраструктура.

Валери Симеонов от НФСБ настоя да се търси търговския интерес на страната и подкрепи участието ни в изграждането на терминал за втечнен газ до Александруполис. Тъй като Симеонов бе скептичен относно изграждането на газоразпределителен център на наша територия, Веселин Марешки от „Воля“ нападна от трибуната „Обединени патриоти“.

„Имаме Обединени патриоти, корупционни патриоти или въоръжени патриоти, защото българският патриот не може да се занимава с продажба на българско гражданство. Трябва максимално да се вслушаме в съвестта си и само водейки се от това, да натискаме това копченце, за което са ни изпратили тук“, посочи лидерът на „Воля“.

Скептицизмът на „Обединени патриоти“ обаче бе подкрепен и от проф. Румен Гечев от БСП.

„С какво ще пълните хъба?! Ще се търкалят таралежи по тръбите! Нещата не вървят на добре“, изтъкна Гечев.

„Развитието на газовата инфраструктура ще реализира печалба от 4 млрд. евро за периода 2020-2040г.“, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която благодари за единството, което депутатите са показали в зала по темата.

 „Енергетиката е свързана с националната ни сигурност. Мнението на правителството е, че мястото на този дебат е тук в парламента. С приетите промени България ще запази мястото си на газовата карта“, заяви министър Петкова. Тя съобщи, че още нямаме официална позиция от Газпром, че продължението на „Турски поток“ ще мине през наша територия.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети България, НС

Коментари (1)

Асен Адирации за НС това ще ни е в голяма полза за страната и бюджета
30.11.2018 13:11 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети