Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС приема по-строги мерки срещу домашното насилие

Политика

НС приема по-строги мерки срещу домашното насилие

Снимка:

Гласуват окончателно промените в Наказателния кодекс

Депутатите трябва да приемат по-строги мерки срещу домашното насилие. Това ще стане с гласуването на второ четене на промените в Наказателният кодекс. По-строги наказания се предвиждат в него за хората насилници, като за първи път като престъпление се разглежда и психическият тормоз. За психическия тормоз се предвижда до 5 години лишаване от свобода. Също пет години затвор се предвижда и за преследване в условията на домашно насилие.

Промените в НК целят да се гарантира неприкосновеност на личността. За закана и създаване на страх в домашни условия се променя параграф 7 от НК, за психологическото и вербално насилие, крещене, тормоз и лишаване на жертвата от средства за препитание – параграф 8. Промените в параграф 9 пък дават възможност при системно упражняване на насилие в домашни условия, полиция и близки да се самосезират.

Измененията са внесени от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители от ПГ на ГЕРБ. Министерството на правосъдието и неправителствени организации подкрепиха по-строгите мерки срещу домашното насилие.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още