Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС гласува новите кариерни правила за членовете на ВСС

Политика

НС гласува новите кариерни правила за членовете на ВСС

НС гласува новите кариерни правила за членовете на ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание одобри новите кариерни правила за членовете на Висшия съдебен съвет/ВСС/. Поправката в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ е предложена от  председателя на правната комисия, депутати от ГЕРБ и ОП.

Конкретно в чл. 28, ал. 1 от ЗСВ се записва: „При изтичане на мандата или предсрочното му прекратяване с оставка, изборният член на ВСС се възстановява на длъжността съдия, прокурор, следовател, заемана преди избора, на равна по степен или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт. Стажът във ВСС се зачита за професионален стаж“.

БСП не подкрепи промяната с аргумента, че това означава, че след края на мандата си във ВСС кадровиците ще може да бъдат възстановени на по-висока длъжност от заеманата преди да бъдат избрани. По този начин те ще заобиколят конкурсното начало.

Предложението на Валери Симеонов и Кристиян Митев НПО-та у нас да не получават финансиране от чужбина не мина в пленарна зала. „За“ гласуваха само 10 народни представители.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети