Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС решава на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

Политика

НС решава на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО

НС решава на второ четене бюджетите на НЗОК и ДОО - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Освен бюджетите, народните представители ще гласуват кандидатурите на Петър Чобанов от ДПС и на Андрей Гюров от ПП за подуправители на БНБ, както и ще изберат председател на Сметната палата.

Бюджетът на НЗОК бе приет на второ гласуване в бюджетна комисия на 23 юни. Депутатите се съгласиха към средствата за Специализирана извънболнична медицинска да бъдат добавени 6,66 млн. лв. за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства, които досега не са заплащани от фонда, увеличиха се и средствата за диетични храни с 4 млн. лв., като те ще се вземат от перото за лечение зад граница.

Бюджетът бе приет и на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ. С промените в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична медицинска помощ са в размер на 459,26 млн. лв. или с 95,56 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение в размер на 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г., както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност в размер на 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г.

Освен това депутатите приеха увеличение на средствата за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги в размер на 1 764,8 млн. лв., или с 249,3 млн. лв. повече от 2022 г.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети бюджет 2023, ДОО, НЗОК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети