Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС ще гласува на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата

Политика

НС ще гласува на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата

НС ще гласува на второ четене промени в Закона за закрила и развитие на културата - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители ще проведат второ гласуване в петък на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за закрила и развитие на културата, предаде репортер на БГНЕС.

Вносители на измененията са Тома Биков, Любен Дилов, Радослава Чеканска, Дженал Топалова и Фатме Рамадан.

С измененията се предвижда министърът на културата да създава, води и поддържа публичен електронен регистър на професионалните артисти и специалисти в областта на културата.

Освен това измененията предлагат минималната образователно-квалификационна степен и професионалният опит, необходими за заемане на длъжности в българските културни институти в чужбина се определят в класификатор на длъжностите в българските културни институти в чужбина, утвърден от министъра на културата. Предлага се директорът и служителите в българските културни институти в чужбина да се командироват дългосрочно в приемащата държава със заповед на министъра на културата. Преди началото на дългосрочното командироване директорите на българските културни институти в чужбина преминават обучение за повишаване на тяхната външнополитическа компетентност, организирано от Дипломатическия институт към министъра на външните работи.“

Предлага се създаване на Национален фонд "Култура", наричан по-нататък "Фондът" като Националният фонд "Култура" е юридическо лице със седалище в гр. София, на бюджетна издръжка към министъра на културата. Предлага се Управителният съвет да подпомага министъра на културата при определяне на стратегическите насоки и осигуряването на прозрачността на дейността на Фонда.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети