Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Парламентът отхвърли предложението за доставка на руската „Спутник V”, първо трябва да я одобрят от ЕМА

Политика

Парламентът отхвърли предложението за доставка на руската „Спутник V”, първо трябва да я одобрят от ЕМА

Парламентът отхвърли предложението за доставка на руската Спутник V, първо трябва да я одобрят от ЕМА - Tribune.bg
Снимка:

С 96 гласа „за“ Народното събрание възложи на правителството да преговаря за ваксини, отговарящи на европейското законодателство и одобрени от Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова повтори от трибуната обвинението си към соцлидерката Корнелия Нинова, че лобира за внос на руската ваксина „Спутник V“.

„Откриването на предизборната кампания на БСП в парламента ще покаже на българските граждани, че формално демонстрират загриженост, а реално лобират за една ваксина“, напомни Дариткова. Тя се поинтересува защо Корнелия Нинова не е споменала ваксината нито веднъж.

„Не се прави политика с лъжи, спекулации и манипулации. Това няма да ви гарантира успех“, предупреди председателката на ПГ на ГЕРБ. Тя подчерта, че с компромисното решение, одобрено и от здравната комисия на парламента, се гарантира достъп на българските граждани до всички ваксини, одобрени от европейските регулаторни органи. По думите й ГЕРБ са преди всичко загрижени ваксините да бъдат безопасни, ефективни, а не дали ще се харесат на чужда държава.

„Уважаеми, български граждани, бъдете разумни в избора си и се доверете на тези, които реално се грижат за вашето здраве, живот и интереси, а не за собствените си лобистки пристрастия към определен вид ваксина", апелира д-р Дариткова. Призивът й бе в отговор на ангажимента на Корнелия Нинова, че едно от първите неща, които ще направи БСП, когато българските граждани й  гласуват доверие на 4-ти април, е да предприеме стъпки да осигурим свободен достъп до всякакви ваксини. Нинова обяви, че БСП са направили предложение за руската ваксина "Спутник V" по две причини. Първата – защото правителството се е провалило във ваксинационния план, то е платило за 13 млн. ваксини с 500 млн. лв., а ваксини няма. Втората причина била, че кабинетът на ГЕРБ се е отказал от собствения си ваксинационен план, както и е въвело зелени коридори, а хората са върнати обратно, защото ваксини няма.

„Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България", изтъкна Нинова. На обвинението на ГЕРБ, че БСП лобира за руската ваксина, Нинова отговори, че левицата е подкрепила предложенията на Министерския съвет за внос на други пет ваксини и това не се определя от управляващите като лобизъм. Соцлидерката попита за потвърждение колегите си в дясно - вярно ли е, че евродепутат от ГЕРБ е обвързан семейно с представител на една от вече одобрените от парламента ваксини – „АстраЗенека“, но не получи отговор. Нинова даде пример с Чехия, Унгария, Словакия и Австрия, които преговарят за внос на руската ваксина, както и че правителствата им са от партии, членове на ЕНП в Европарламента, каквато е и партия ГЕРБ.

Само 65 депутати, обаче, подкрепиха предложението на левицата за внос конкретно на руската ваксина и то отпадна.

Лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов предложи редакция на внесеното от БСП предложение, което уточняваше, че правителството ни ще преговаря за ваксини, одобрени от българските здравни власти, но въпреки призивите му към колегите му от ляво, само 10 народни представители гласуваха за него и то също бе отхвърлено при гласуването в зала.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

да А жените общи ли ще са при комунизъма?
05.03.2021 12:40 / Отговор
ivo SPUTNIK,NOVICHOK,KORNELA, vse TAIA !!!
05.03.2021 13:29 / Отговор
БГ От Позитано най-големите вирусолози ли се оказаха? Ами що не препоръчаха китайската, тя е проверена върху повече хора! Аз си спомням и Един 1 май 1986 година, когато валеше един "хубав" радиоактивен дъжд, когато същата престъпна партия ни убеждаваше, че това е "братска "радиация, и не ни ловела!
05.03.2021 14:02 / Отговор
ЦКБ-то Затуй, защото паричките ще отидат при бачо й Путя, а краварката от Плейенско нищя възовете ни да ойдат на друго място.
05.03.2021 14:22
???? Когато става въпрос за живота и здравето на хората трябва ли нещо да се отхвърля ????
05.03.2021 16:44 / Отговор
Иванов Мното правилно - всичко, което пристига от империята на злото трябва да се приема за застрашаващо живота и здравето на хората. По тази важна причина е жизнено важно да се спазва ДИСТАНЦИЯ и ДЕЗИНФЕКЦИЯ по отношение на империята. Нека тя да си се грижи и прилага ваксината на поданиците си. За нас има европейски съюз, в който солидарно и адекватно да се грижим едни за други.
05.03.2021 19:23

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати