Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие на първо четене бюджета на здравната каса

Политика

НС прие на първо четене бюджета на здравната каса

НС прие на първо четене бюджета на здравната каса - Tribune.bg
Снимка:

Даниела Дариткова: Детайлно разписваме разходите в бюджета на НЗОК

Народните представители приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за следващата година. Заложените приходи за 2019 г. са 4 299 603 000 лв., като 286 млн. лв. повече средства ще получи здравната каса от здравни вноски спрямо 2018 г. В графата разходи на институцията са посочени 4 350 000 000 лв. Предвидени са 477 млн. повече разходи от настоящата година.

„Като позитив в този бюджет е детайлното описване на отделните разходи. Новото е възможността да се използват отделните сметки на НЗОК в БНБ, в които има над 50 млн. лв.“, обясни председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.

С гласувания закон за бюджета на НЗОК се залагат промени в над 16 други закона и нормативни акта в сферата на здравеопазването, възропта опозицията. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни защо.

„Той е преходен бюджет преди новия здравноосигурителен модел. Ние ще решим няколко неща преди 01.01.2020 г. Контролната и управленската среда трябва да се регламентира за новия здравноосигурителен модел. Дебатът в работните групи е много сериозен. Това не се прави на тъмно. Има ясни аргументи. Ще дам конкретен отговор по всички въпроси в бюджетна комисия преди второто четене на закона, за да не остане нищо на тъмно“, обеща здравният министър.

Председателката на здравната комисия на парламента очерта в пленарна зала конкретните промени, които законът за бюджета на НЗОК предвижда.

„В закона за здравето се увеличават средствата от МЗ към Касата за неосигурени граждани. Не може да има пакет в НЗОК за здравнонеосигурените пациенти, както настоява БСП. Става дума за спешни пациенти“, посочи д-р Дариткова. Тя подчерта, че със закона за бюджета на НЗОК се въвежда обмен на данни за нуждата на медицинската експертиза.

„Преформатирането на медицинските стандарти ще е много полезно, защото имаше, за съжаление интерпретации в ущърб на едно или друго лечебно заведение“, коментира още д-р Дариткова. Тя призна, че ГЕРБ поема ангажимент между първо и второ четене да се съобрази с изискванията и начина на работа на трансфузионните центрове – центровете за кръвта и кръвните продукти. Председателката на здравната комисия в парламента отбеляза, че ще бъде тежко административно натоварване за новата Агенция за медицински надзор към министерство на здравеопазването задължително да прелицензира всички лечебни практики, центрове и лечебни заведения в страната през 2019г. Тя напомни, че това също следва да се прецизира между двете четения на закона.

БСП и ДПС не подкрепиха законопроекта. Д-р Нигяр Джафер от ДПС заяви, че народните представители от движението няма да подкрепят закона за бюджета на НЗОК, защото не е работа на НС да дава разрешение за откриване на лечебни заведения. Според нея прелицензирането на хиляди болници у нас не е логично, а е пререгистриране на корупцията. „Направете го през медицинските стандарти“, призова тя управляващите. Трета причина депутатите от ДПС да не подкрепят бюджета на НЗОК е убеждението им, че трансфузионната система в страната не следва да се пипа, защото е част от националната сигурност на държавата.

Проф. Георги Михайлов от БСП повтори, че вменяването на НС да дава разрешение за откриване на лечебни заведения не е в правомощията на институцията. Според него отново остава мораториумът върху това болници да откриват нови дейности, ако такива вече са разкрити от Районната здравноосигурителна каса/РЗОК/. Той изтъкна, че решението Агенцията по трансплантации да се прехвърли към новата Агенция за медицински надзор и после персоналът ѝ сам да се проверява занапред, ще доведе до замитане на проблемите с трансплантациите у нас.

Бюджетът на НЗОК за следващата година бе приет със 108 гласа „за“ , 62 „против“ и 10 „въздържал се“.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети