Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НС прие на първо четене бюджета на здравната каса

Политика

НС прие на първо четене бюджета на здравната каса

Снимка:

Даниела Дариткова: Детайлно разписваме разходите в бюджета на НЗОК

Народните представители приеха на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за следващата година. Заложените приходи за 2019 г. са 4 299 603 000 лв., като 286 млн. лв. повече средства ще получи здравната каса от здравни вноски спрямо 2018 г. В графата разходи на институцията са посочени 4 350 000 000 лв. Предвидени са 477 млн. повече разходи от настоящата година.

„Като позитив в този бюджет е детайлното описване на отделните разходи. Новото е възможността да се използват отделните сметки на НЗОК в БНБ, в които има над 50 млн. лв.“, обясни председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.

С гласувания закон за бюджета на НЗОК се залагат промени в над 16 други закона и нормативни акта в сферата на здравеопазването, възропта опозицията. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни защо.

„Той е преходен бюджет преди новия здравноосигурителен модел. Ние ще решим няколко неща преди 01.01.2020 г. Контролната и управленската среда трябва да се регламентира за новия здравноосигурителен модел. Дебатът в работните групи е много сериозен. Това не се прави на тъмно. Има ясни аргументи. Ще дам конкретен отговор по всички въпроси в бюджетна комисия преди второто четене на закона, за да не остане нищо на тъмно“, обеща здравният министър.

Председателката на здравната комисия на парламента очерта в пленарна зала конкретните промени, които законът за бюджета на НЗОК предвижда.

„В закона за здравето се увеличават средствата от МЗ към Касата за неосигурени граждани. Не може да има пакет в НЗОК за здравнонеосигурените пациенти, както настоява БСП. Става дума за спешни пациенти“, посочи д-р Дариткова. Тя подчерта, че със закона за бюджета на НЗОК се въвежда обмен на данни за нуждата на медицинската експертиза.

„Преформатирането на медицинските стандарти ще е много полезно, защото имаше, за съжаление интерпретации в ущърб на едно или друго лечебно заведение“, коментира още д-р Дариткова. Тя призна, че ГЕРБ поема ангажимент между първо и второ четене да се съобрази с изискванията и начина на работа на трансфузионните центрове – центровете за кръвта и кръвните продукти. Председателката на здравната комисия в парламента отбеляза, че ще бъде тежко административно натоварване за новата Агенция за медицински надзор към министерство на здравеопазването задължително да прелицензира всички лечебни практики, центрове и лечебни заведения в страната през 2019г. Тя напомни, че това също следва да се прецизира между двете четения на закона.

БСП и ДПС не подкрепиха законопроекта. Д-р Нигяр Джафер от ДПС заяви, че народните представители от движението няма да подкрепят закона за бюджета на НЗОК, защото не е работа на НС да дава разрешение за откриване на лечебни заведения. Според нея прелицензирането на хиляди болници у нас не е логично, а е пререгистриране на корупцията. „Направете го през медицинските стандарти“, призова тя управляващите. Трета причина депутатите от ДПС да не подкрепят бюджета на НЗОК е убеждението им, че трансфузионната система в страната не следва да се пипа, защото е част от националната сигурност на държавата.

Проф. Георги Михайлов от БСП повтори, че вменяването на НС да дава разрешение за откриване на лечебни заведения не е в правомощията на институцията. Според него отново остава мораториумът върху това болници да откриват нови дейности, ако такива вече са разкрити от Районната здравноосигурителна каса/РЗОК/. Той изтъкна, че решението Агенцията по трансплантации да се прехвърли към новата Агенция за медицински надзор и после персоналът ѝ сам да се проверява занапред, ще доведе до замитане на проблемите с трансплантациите у нас.

Бюджетът на НЗОК за следващата година бе приет със 108 гласа „за“ , 62 „против“ и 10 „въздържал се“.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още