Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НСТС единодушно: Мярка 60/40 продължава до септември

Политика

НСТС единодушно: Мярка 60/40 продължава до септември

НСТС единодушно: Мярка 60/40 продължава до септември - Tribune.bg
Снимка:

При необходимост мярката ще бъде удължена до края на годината

Социалните партньори единодушно подкрепиха мярката 60/40 да продължи да действа и след извънредното положение. Така работодатели от засегнати сектори ще получават средства, за да могат да запазят работните места и след 1 юли.  Предвижда се мярката да действа до септември, като при необходимост ще се обсъди нейното удължаване.

„За всеки осигурен работник или служител ще се предоставят средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец май 2020 г. и 60 на сто от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца, в период от 1 юли до 30 септември 2020 г. В сектор хотелиерство и ресторантьорство, за наети след 1 юли 2020 г., критерият е осигурителен доход за длъжността“, обясни след Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепремиерът Марияна Николова.

„В готовност сме при необходимост мярката да бъде удължена до края на годината. Но преди това искаме да видим икономическите показатели за третото тримесечие“, коментира социалният министър Деница Сачева.

Работодателите от секторите „Пътнически превоз“ и „Туризъм“ ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева. От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката „Заетост за теб“, с която биха могли да наемат безработни лица за 3 месеца. Така работодателят ще получи  610 лв. за наето лице, като ще бъдат поети и осигуровките.           

От АИКБ изразиха надежда, че след септември ще започне възстановяването на пазара на труда.

„Ако това не се случи и икономиката не започне да се възстановява, ще се помисли за удължаване, както и за по-ясно таргетиране на засегнатите сектори“, коментира Васил Велев.

„Дали ще постигнем целта - около 300 хил. лица да запазят своята заетост, предстои да видим в следващите няколко месеца“, коментира Пламен Димитров от КНСБ.

В сряда правителството трябва да гласува проекта на постановлението.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети