Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НЗОК ще разполага с 5,3 милиарда лева през 2021г.

Политика

НЗОК ще разполага с 5,3 милиарда лева през 2021г.

НЗОК ще разполага с 5,3 милиарда лева през 2021г. - Tribune.bg
Снимка:

От „Воля“ предложиха безплатни лекарства за децата до 14г. и пенсионерите

Здравната каса /НЗОК/ ще разполага с 5,3 милиарда лева през 2021 г., окончателно решиха депутатите.

От ДПС разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата. Д-р Нигяр Джафер коментира, че до тази година резервът е бил в размер на 5 % от бюджета на здравния фонд.

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“, предупреди д-р Джафер.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки поиска безплатни лекарства за децата до 14 години, които ходят на училище и за възрастните хора.

„Надявам се, че сте разбрали, че не сме „царе на празните приказки и безсмислените предложения“. Тези две групи от хора – децата до 14г. и пенсионерите, очакват и трябва да бъдат подкрепени да им осигурим безплатни лекарства“, призова от трибуната на парламента Марешки. Той напомни, че друго предложение на партията – да бъде създадена верига от държавни бензиностанции за справедливи цени на горивата, вече е прието. Лидерът на Воля изрази силното си притеснение от рехавото присъствие в зала на депутатите от левицата.

В отговор социалистът д-р Георги Йорданов обяви от трибуната, че червените депутати ще подкрепят предложението на „Воля“ и поиска уточнение за сумата, която трябва да похарчи бюджета на Касата за година, за да осигури безплатни лекарства на децата до 14 г. и пенсионерите.

Веселин Марешки изчисли, че от 500 до 600 млн. лв. би струвал подобен разход, но той не бе приет от мнозинството.

Народните представители решиха за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемията от коронавирус чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК да се осигурят средства за изпълнение на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за медицински персонал. За лекарите са предвидени 600 лв., за специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ – в размер на 360 лв., а за санитари в размер на 120 лв.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети