Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. "Обединени патриоти" осъждат превръщането на храм "Св. София" в джамия

Политика

"Обединени патриоти" осъждат превръщането на храм "Св. София" в джамия

Обединени патриоти осъждат превръщането на храм Св. София в джамия - Tribune.bg
Снимка:

Турция чертае разделителни линии и създава цивилизационни разломи, предупредиха от парламентарната група

ПГ на "Обединени патриоти" осъди в декларация от парламентарната трибуна посегателството върху световно културно наследство и превръщането на храм "Св. София" в джамия. Тя бе представена от народния представител Красимир Богданов. В нея се напомня, че днес се очаква турския съд да се произнесе дали превръщането в музей на бившия храм "Св. София" в Истанбул през 1934 г. е незаконно. Така вероятно ще се отвори пътя за повторното обявяване на православната катедрала в джамия.

За „Обединени патриоти“ актът на промяна на статута на най-големия християнски храм в Истанбул чертае разделителни линии и създава цивилизационни разломи.

Красимир Богданов  припомни, че базиликата „Св. София“ е построена през 6 век по времето на императора на Източната Римска империя, известна като Византия, Юстиниан Велики, "Св. София" в продължение на 900 години е централен храм в православния свят. През 1453 г. османският султан Мехмед Втори превзема Константинопол и превръща византийската църква в джамия. През 1934 г. президентът на Турция Мустафа Кемал Ататюрк обявява храмът за музей.

"Днес катедралата "Св. София" е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-посещаваните паметници в Турция. В нея са запазени елементите от двата периода на съществуването й, като православен християнски храм по времето на Византийската империя и като джамия по време на османската империя", напомни Богданов.

Той подчерта, че тревогата си за промяната на религиозния статут на храма са изразили редица православни държави, както и държавният секретар на САЩ Майк Помпео.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети декларация

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати