Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Обединени патриоти“ предлагат доплащане на възрастните до прага на бедност

Политика

„Обединени патриоти“ предлагат доплащане на възрастните до прага на бедност

Обединени патриоти предлагат доплащане на възрастните до прага на бедност - Tribune.bg
Снимка:

Волен Сидеров и "Атака" пречили да се внесе Закона за защита на възрастните

„Обединени патриоти“ предлагат Закон за защита правата и интересите на възрастните хора. Той предвижда всеки пенсионер да получава доплащане към пенсията до прага на бедност.

„Няма да има никакви условия за плащането, освен да са имали трудов стаж“, увери депутатът от ВМРО Александър Сиди. Според него това е първият закон, който изследва цялостно и гарантира правата на възрастните хора у нас. „Текстовете, които защитават правата на тази уязвима група, сега са пръснати в десетки закони“, изтъкна Сиди.

Колегата му от НФСБ Валери Симеонов изчисли и конкретните параметри на доплащането.

„Прагът на бедност сега е 346 лв. В момента от 209 лв. минимална пенсия ние поставяме в този закон задължението на държавата да гарантира тази сума-поетапно, естествено“, подчерта Симеонов.

Тепърва ще се обсъжда дали това да стане наведнъж или последователно в рамките на следващите три години. Идеята на законопроекта е  да има едно универсално плащане, което ще замени множеството на брой различни социални плащания като помощ за отопление, субсидия за картата за транспорт и др.

Към момента никой не знае точния обем на социалните доплащания за възрастните хора, но те могат да вдигнат минималната пенсия до малко над 300лв., смятат от Обединени патриоти.

„Новата идея ще струва сама по себе си 1 млрд. лв. на бюджета годишно. Около половината сума ще се компенсира от заместването на плащанията и от намаляване на административните разходи“, посочи Искрен Веселинов от ВМРО.

Вносителите на закона за защита от възрастните обещават да гарантират „нормален и достоен начин на живот“ чрез приемане на възрастните в общности, в доброволчески инициативи на местните общности, както и създаването на съвет на старейшините в общините.

Валери Симеонов благодари на депутатите от ВМРО, които са работили основно по законопроекта.

„В новия състав на „Обединени патриоти“ имате действени хора, които от първия ден реализират програмата си, която до момента беше възпрепятствана неведнъж, не два пъти, от тази част на групата, която вече не е част от нас“, коментира Симеонов. Той допълни, че този закон е бил предлаган в малката коалиция, но отхвърлян от Волен Сидеров и „Атака“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати