Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Обединени патриоти“ предлагат: Съдийските организации да нямат външни финансови зависимости

Политика

„Обединени патриоти“ предлагат: Съдийските организации да нямат външни финансови зависимости

Обединени патриоти предлагат: Съдийските организации да нямат външни финансови зависимости - Tribune.bg
Снимка:

Забранява се финансирането от чужди държави и други организации

„Обединени патриоти“ внасят поправка в Закона за съдебната власт, която ограничава финансирането на НПО-та в съдебната система, стана ясно на брифинг в парламента. Магистратите ще могат да се финансират само с членски внос, дарения на членовете си и пари от Европейския съюз /ЕС/ или Норвежкия финансов механизъм, предвиждат предлаганите промени.

„Смятаме, че така ще се повиши ефективността на българския съд“, категоричен е заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Той посочи, че тези промени са необходими след последния скандален случаи, при който магистратът Калин Калпакчиев, освободил убиеца Джок Полфрийман, се оказва, че има много видими следи на БХК в биографията на Калпакчиев.

Християн Митев от НФСБ допълни, че с промените се цели безпристрастност при изпълнение на задълженията на българските магистрати.

„Няма да се появяват актове в угода на една или друга неправителствена организация или чужда държава, а те ще са в името на народа, както повелява българското законодателство“, подчерта юристът.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изтъкна, че възмущението на депутатите от групата е съвсем естествено и „не е продиктувано само от последния случай с предсрочното освобождаване на един брутален убиец“. За Симеонов на установената порочна практика на финансиране на НПО-тата в съдебната система трябва да се сложи край. „ В противен случай, някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финансирана от Северна Корея, от Камерун, Того или някой друга държава. Саудитска Арабия, примерно, и по този начин да успява да прокарва сред своите представители по-толерантни меки и решения в съдебната зала по отношение на тези държави или на представители на исляма. Виждате абсурда на една такава практика, която се установи в България. Ние предлагаме средствата за финансиране – парични или с имущество, да бъдат представени само по линия на европейските легитимни организации или Норвежкия съдебен механизъм“, категоричен е лидерът на НФСБ.

В заключение Искрен Веселинов припомни, че текстът, който се предлага, е бил дебатиран в зала и преди, но „за съжаление на мнозинството не са му стигнали сили да удържи на външния натиск“.

„Чухме заявката на президента Тръмп за националните държави, така че тази ултралиберална идеологема, която властва над положението на съдийските организации, трябва да бъде разрушена окончателно“, призова Веселинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети