Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ОП искат по-тежки наказания при посегателства над медицински работници

Политика

ОП искат по-тежки наказания при посегателства над медицински работници

ОП искат по-тежки наказания при посегателства над медицински работници - Tribune.bg
Снимка:

Според лекарския съюз около 90% от медиците до момента са били жертва на насилие

Обединени патриоти предложиха законопроект за изменение на  Наказателния кодекс. Целта - завишаване на наказанията за посегателство над медицински работници – лекари, сестри, фелдшери и т.н.

Причината са зачестяващите случаи на нападения срещу медицински лица, мотивираха се вносителите.

Пореден опит за нападение срещу лекари от страна на пациенти беше регистриран от МВР на 3 декември. Мъж във видимо нетрезво състояние е заплашвал медици от ДКЦ 1 в Бургас с газов пистолет с патрон в цевта.

„Съгласно изследване на лекарския съюз около 90% от медиците до момента са били жертва на насилие. Само за 2018 година имаме около 400 случая на физическо посегателство върху такива служители. За съжаление статистиката за 2019 година е още по-тъжна и се констатира повишаване  на броя на  посегателства върху медици“. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За да отговорят на все по-зачестяващите случаи на подобни нападения депутатите предлагат увеличаване  на минималния размер на наказанието – лишаване от свобода, в случаите на квалифициран състав на лека, средна и тежка телесна повреда, когато същата е причинена на медицински специалист при или по повод изпълнение на службата или функцията.

„Предлагаме завишаване на минималния размер на наказанието лишаване от свобода както следва: за тежка телесна повреда на седем години вместо досегашните пет, за средна телесна повреда на пет години вместо досегашните три, за лека телесна повреда с разстройство на здравето на две години вместо досегашната една, като за лека телесна повреда без разстройство на здравето се завишава максималният размер на наказанието от три на пет години лишаване от свобода“, посочи народният представител от НФСБ Христиан Митев .

Народните представители, които внасят промените заявяват още, че това законодателно изменение ще има положителен ефект по отношение на изпълнение целите на наказанието в случаите на причиняване на телесна повреда на медицински специалисти.

За прилагането на предлаганите промени на са необходими финансови средства. Те не противоречат на правото на ЕС, категорични са вносителите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати