Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Обединени патриоти“ със законопроект в защита на физическите лица, изпаднали н неплатежоспособност

Политика

„Обединени патриоти“ със законопроект в защита на физическите лица, изпаднали н неплатежоспособност

Обединени патриоти със законопроект в защита на физическите лица, изпаднали н неплатежоспособност - Tribune.bg
Снимка:

Искрен Веселинов: Няма напрежение в коалицията

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ изготви законопроект в защита на физическите лица, изпаднали в неплатежоспособност, съобщи пред медиите в парламента съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

Законопроектът ще бъде внесен след края на карантинните мерки, за да бъде широко обсъден. „Проектът е сред приоритетите на малката коалиция през този политически сезон“, уточни Веселинов.

Правният експерт доц. Красимир Димитров изтъкна, че законопроектът цели защита на добросъвестните лица, изпаднали в неплатежоспособност, както и справедливо удовлетворение на техните кредитори.

„Това, което съществува от много години, това е понятието „вечен длъжник“. Лицата не могат да се освободят от задълженията си, но и техните кредитори остават неудовлетворени“, подчерта доц. Димитров. По думите му повечето разпоредби на законопроекта са свързани с това да има прозрачност в хода на производството.

„Затова предлагаме създаването на един публичен регистър към Агенцията по вписванията, където всички обстоятелства ще бъдат отразявани от самото откриване на производството до самото приключване. Предвиждаме един краен петгодишен срок, в който всички задължения, които не са могли да бъдат удовлетворени, ще се погасят“, коментира доц. Димитров.

Народният представител Христиан Митев разясни, че производството ще има охранителен характер, а не е производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти е имало досега.

„То ще има засилено служебно начало, т.е. съдът ще се грижи основно за протичането на производството и ще следи за това дали фактите и обстоятелствата в него са истински. Освен това лицето следва да има задължение в размер най-малко пет минимални работни заплати за период от три години през последните пет. То трябва да е получавало доход, било трудово възнаграждение, било доход по граждански договор. Минималният размер на дълга е 200 000лв. При него ще може да се иска предоставяне на защита. На следващо място ще се иска лицето да бъде добросъвестно“, посочи още юристът.

Искрен Веселинов коментира пред медиите състоянието на коалицията след внесените предложения за намаляване на ДДС за хотелиерския и ресторантьорския бизнес.

„Преди час приключи коалиционният съвет, няма напрежение в коалицията“, увери съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“. По думите му текстовете са изгладени, а отхвърлянето на законопроектите на НФСБ и ВМРО не е с цел провокация.

„Не е важно дали ще бъдат приети конкретните законопроекти, важно е духът има да остане в крайният вариант, който ще се формира между първо и второ четене“, посочи Веселинов. Той допълни, че ваучери има и в основния законопроект. Относно това, че ЕК остава мониторинговия доклад за България, той бе категоричен, че това е изключително негативна тенденция и двоен стандарт в рамките на ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети