Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Обединените патриоти“ отбелязаха 150 години от рождението на Даме Груев

Политика

„Обединените патриоти“ отбелязаха 150 години от рождението на Даме Груев

Обединените патриоти отбелязаха 150 години от рождението на Даме Груев - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ВМРО Красимир Богданов направи декларация

„Обединените патриоти“ отбелязаха с декларация в парламента 150 години от рождението на бореца за освобождението на Македония и обединяването й с България Даме Груев.

„На 19 януари се навършиха 150 г. от рождението на ръководителя на ВМОРО Даме Груев, който е роден през 1871 г. Запознал се с дейността на Левски, Ботев и Бенковски, в Солун той поставя началото на ВМОРО“, представи накратко биографията на революционера депутатът Красимир Богданов.

Войводата е бил арестуван и заточен заради революционната си дейност, но отново се заема с организирането на въстания след освобождаването си.

Красимир Богданов изтъкна, че Даме Груев е председателствал Смиленския конгрес, организира въстанието в Битолско и успява да види родното си място освободено, макар и за кратко.

Депутатът припомни още, че след Илинденско-преображенското въстание Даме Груев председателства и Рилския конгрес, а през 1906 г. заедно с четата си се сблъсква с турски войници, ранен е и на връх Петлец намира смъртта си.

„Поклон пред паметта и делото на великия революционер Даме Груев“, обърна се към колегите си в пленарна зала Красимир Богданов в края на декларацията от името на парламентарната група на „Обединени патриоти“.   


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати