Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обиден на Урсула Фон дер Лайен – Тиери Бретон отказа да бъде еврокомисар

Политика

Обиден на Урсула Фон дер Лайен – Тиери Бретон отказа да бъде еврокомисар

Обиден на Урсула Фон дер Лайен – Тиери Бретон отказа да бъде еврокомисар - Tribune.bg
Снимка:

Германката искала от Франция да го смени по нейни лични причини, но не му го казала лично

Френският еврокомисар Тиери Бретон подаде оставка в последните дни на сегашната Европейска комисия и отказва да бъде част от състава на следващата. Французинът е един от най-влиятелните политици в Брюксел и отговаряше за вътрешния пазар.

Той разкри, че председателката Урсула фон дер Лайен е оказвала натиск върху страната му да го смени с друг кандидат, като мотив посочила нейни лични причини.

„Преди няколко дни, в последния момент от преговорите за състава на бъдещата Комисия, Вие помолихте Франция да оттегли името ми - по лични причини, които в нито един случай не обсъдихте директно с мен - и предложихте като политически компромис уж по-влиятелен портфейл за Франция в бъдещия Колегиум. Сега ще Ви бъде предложен друг кандидат“, обяви Бретон.

„В светлината на тези събития - още едно свидетелство за съмнително управление - стигнах до заключението, че не мога повече да изпълнявам задълженията си в Комисията. Ето защо подавам оставка от поста си на европейски комисар, която влиза в сила незабавно“, добавя той.

Французинът очакваше да получи ключов ресор в предстоящата Комисия и да бъде заместник-председател.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети