Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Областен на Радев гони БСП от централата им, социалистите в ужас от блокиране на сметките

Политика

Областен на Радев гони БСП от централата им, социалистите в ужас от блокиране на сметките

Областен на Радев гони БСП от централата им, социалистите в ужас от блокиране на сметките - Tribune.bg
Снимка:

Огромен скандал разтресе БСП в навечерието на парламентарните и призединтските избори. Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на Позитано 20. От централата на БСП потвърдиха информацията.

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения. 

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите, които не се начисляват по силата на закона,съобщава „Епицентър.бг“.

Ръководството на червените е буквално взривено, тъй като се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официалн. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията.

„Могат всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията", заявиха администрацията на  партията.

БСП се помещава там повече от 25 години. „Може, без да разберем, да ни блокират сметките в НАП", казаха още от там.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков иска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

„Това ще взриви цялата партийна система. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България", категорични са социалисти.

Ето и какво пише в Законът за политическите партии:

Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) Помещения по ал. 1 могат да се предоставят и на партии, които на последните избори за народни представители са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, с изключение на гласовете по чл. 279, ал. 1, т. 6 от Изборния кодекс.

(3) Предоставянето на помещения на политически партии се извършва съгласно Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 60 от 2019 г., в сила от 30.07.2019 г.) (1) Политическите партии, на които са предоставени помещения по чл. 31, заплащат експлоатационните разходи, ако има такива.

(2) Предоставените помещения на политически партии не може да се преотдават под наем и да се преотстъпват за ползване. Такива помещения може да се ползват съвместно по договор с трети лица само за цели, пряко свързани с дейността на партията. В тези помещения не може да се извършва стопанска дейност.

(3) Правоотношенията с политическите партии се прекратяват поради неплащане на експлоатационните разходи за повече от три месеца или при нарушение на забраната по ал. 2.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети