Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обрат: Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет. Изборите се отлагат за след 20 октомври

Политика

Обрат: Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет. Изборите се отлагат за след 20 октомври

Обрат: Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебен кабинет. Изборите се отлагат за след 20 октомври - Tribune.bg
Снимка:

Пълен обрат при представянето на служебния кабинет на Горица Кожарева. В крайна сметка неин кабинет няма да има, а изборите се отлагат. 

Причината - решението ѝ да запази на поста министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Радев заяви, че Стоянов не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да смени номинацията. Затова първоначално ѝ даде срок до 15 часа, тя обаче му обясни, че няма как да направи това.  

Срещата на Румен Радев и Горица Грънчарова-Кожарева - 19.08.24 г.

„Взела съм убедено решение Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи“, заяви Горица Грънчарова–Кожарева веднага след исканата промяна от държавния глава. 

„Взела съм своето решение информирано, срещнала съм се с всички. Както знаете, аз съм експерт и съм взела своето решение информирано на експертна основа. Проведох срещи през всичките тези десет дни с всички министри и експерти от отделните области. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР, включително проведох разговори със синдикатите, срещнах се с всички директори на областни дирекции на полицията, директора на ГД "Гранична полиция", директора на пожарната и редица редови полицаи. Това, което чух от тях, беше едно и също - този човек осигурява спокойствие на системата, той е един от нас, а не парашутист, 24/7 е с отворен телефон и всеки един от нас може да се свърже с него, когато му се постави някакъв проблем, взима бързи и адекватни решения", обясни Кожарева защо е решила да остави Стоянов.

„Отговорността е моя, преценката е ваша“, заяви Грънчарова–Кожарева, след като президентът Румен Радев каза, че клетва във вторник в парламента няма да има.

Утре клетва в парламента няма да има. Изборите се отлагат за след 20 октомври. Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите ангажименти, съобщи президентът.

Румен Радев призова депутатите в Народното събрание да допълнят домовата книга, за да има той избор на министър председател.

По-рано Горица Грънчарова - Кожарева заяви пред Радев, че е решила да запази по-голямата част от кабинета на Главчев и се мотивира така: „Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията. България, хората, бизнесът нямат време някой да навлиза в ресора си и да получава кредит на доверие. Действия трябват от днес, затова взех решение голяма част от министрите на сегашния кабинет да ги оставя, каза тя. При най-малкото съмнение за непочтеност на тяхната работа, ще предприема незабавно необходимите действия“, каза Горица Кожарева. 

Съставът на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова–Кожарева:

Министър на финансите Людмила Петкова

Министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър на външните работи Иван Кондов

Министър на икономиката Петко Николов

Министър на земеделието Георги Тахов

Министърът на правосъдието Мария Павлова

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов

Министърът на околната среда и водите Виктор Атанасов 

Министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова

Министърът на енергетиката Владимир Малинов

Министърът на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на здравеопазването Петко Стефановски 

Министърът на културата Найден Тодоров

Министър на образованието Галин Цоков

Министър на транспорта Валери Борисов

Министър на електронното управление Валентин Миндров

Министър на туризма Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта Георги Глушков

На излизане от президентството Кожарева запази пълно мълчание пред медиите. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети