Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ОБРАТ: ЦИК реши да се броят всички контролни разписки

Политика

ОБРАТ: ЦИК реши да се броят всички контролни разписки

Снимка:

Каквото и да покаже броенето, то не влияе на резултата – ще се отчита само протоколът от машината

По-малко от 2 денонощия преди провеждането на изборите: ЦИК излезе с ново решение. Ще има преброяване на 100% от контролните разписки от машинния вот, а не 30% каквото беше решението до момента.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на „Сиела Норма“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

„Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, заяви тя.

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.  


Топ новини

виж още

Актуална тема