Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Първо заседание на НС за 2020 – ГЕРБ: Тази година няма да има избори

Политика

Първо заседание на НС за 2020 – ГЕРБ: Тази година няма да има избори

Първо заседание на НС за 2020 – ГЕРБ: Тази година няма да има избори - Tribune.bg
Снимка:

БСП обяви, че ще сваля кабинета, ДПС поиска национално съгласие за приоритети

Първо заседание за депутатите през 2020 г. Председателят на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание д-р Даниела Дариткова подчерта при откриването на новата парламентарна сесия, че тази година няма да има избори, което според нея е особено важно, за да се  положат още усилия в сферата на здравеопазването, водната инфраструктура, както и за промяна в Изборния кодекс.

„От образованието зависи ценностната система на едно общество, този приоритет трябва да бъде припознат от българските граждани. Ще работим за модерна водна инфраструктура. Редица общини промениха своята инфраструктура, а парламентът взе мерки за качеството на атмосферния въздух. Политиките не могат да бъдат еднократен акт. Нужни са постоянни усилия, приемственост и баланс. Водната криза ще даде тласък в тази посока и ние като народни представители ще помогнем за преодоляване на предизвикателствата в тази сфера. Промяната в Изборния кодекс ще се случи още първа половина на годината, за да е максимално отдалечена от пролетта на 2021 г., когато са парламентарните избори. Наясно сме, че ниското доверие руши самата демокрация“, поясни д-р Дариткова.

Лидерът на Левицата Корнелия Нинова обвини управляващото мнозинство, че системите в страната се рушат една след друга.

„Не вярвайте, че БСП влиза в договорки за крепене на това правителство. Ние работим за сваляне на този кабинет и това управление. То е безхаберно и вредно за България“, декларира от парламентарната трибуна Нинова.

От името на ДПС: неговият председател Мустафа Карадайъ декларира, че Движението ще работи за създаването у нас на модел за ускорено догонващо развитие на другите страни в Европейския съюз. Той изрично предупреди „да няма никой илюзии, че нещата ще продължат по същия начин“ като коментира, че „сегашната криза е резултат от 10-годишното управление на страната“.

„Сериозни и тежки са проблемите пред нас и нека ясно да го заявим-проблемите трябва да се решат в кратък срок преди да е настъпила парламентарната криза. Ще работим за консенсус по програма за догонващо развитие, а това означава демокрация и толерантност, а не популизъм, за да се създадат условия за икономически растеж. Ще работим за чиста здравословна среда на живот – за чиста вода, въздух, енергия. ГЕРБ няма повече с какво да се оправдава“, предупреди Карадайъ.

„Обединени патриоти“ ще продължат да подкрепят управляващата коалиция, „за да не дойде ДПС“, посочи народният представител Искрен Веселинов.

„Водната криза позволява на всички да проявяват загриженост. За „Обединени патриоти“ е важно единни ли сме или сбор от мразещи се хора. Има нарочен за главен виновник, а те са десетки. Никой не е обръщал внимание на сигналите“, коментира от трибуната Веселинов.

Той очерта като основни приоритети на групата работата за социализация на маргинализираните цигански общности, задължителното образование от 4 годишна възраст, въвеждането на военното обучение в училищата, разширяването на доброволната военна служба и противодействие на битовата престъпност.

„Искаме нова наказателна политика и нов Наказателен кодекс, разширяване на неизбежната отбрана и криминализиране на проповядването на радикален ислям. Законодателно искаме въвеждането на „карта българин“, която да позволи завръщане на българите в родината, което ще подпомогне българската икономика. Наша цел е борбата срещу монополите и да се приеме закон за банковата несъстоятелност на физическите лица. Доходите ще са наш основен приоритет. Не смятаме да напускаме управлението. Излезем ли ще влезе ДПС. Корупционните схеми ще бъдат изведени на по-високо ниво, завърши изказването си от трибуната Веселинов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се обърна към депутатите в началото на пленарния ден и им пожела здраве и сили, за да изпълняват успешно държавническата си мисия. Караянчева призова колегите си да работят така, че да отговорят на очакванията на българските граждани.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати