Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Образователният министър: 24 май е денят на почит към словото, знанието и духовността (ВИДЕО)

Политика

Образователният министър: 24 май е денят на почит към словото, знанието и духовността (ВИДЕО)

24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на почит към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни. Това казва в приветствието си към учителите, учените, университетските преподаватели, учениците и студентите по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той отбелязва, че 24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, и на тяхното наследство. Този ден е гордост и радост за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата идентичност и нашият принос за многообразието на европейската култура. Те са българското културно наследство, съхранено от нашата държава от далечни векове до днес. Безусловно България е част от съвременна Европа чрез своята азбука, книжовност, богослужебна традиция и духовен опит, добавя министърът. 

По думите му и днес словото удивлява със способността си да променя света и хората към добро, с мощта си да преодолява времена и разстояния, конфликти и страдания, да обединява и да дава вяра. Затова и сега се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата чрез словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата.

"Напред! Науката е слънце!" е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български. Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни, посочва още Цоков. 

Наше призвание, съдба и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като хранител на смисли и значения, на светлина и бъднина за нашите деца.

Защото знанието винаги прави светло бъдещето ни!

Днес българските талантливи млади хора продължават да прославят  страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на международни класации и движат ключови технологични сектори, а хилядите  български учители все толкова родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията ценността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното знание с изискванията на новото време, българските семейства издигат образованието като най-висша ценност, за да може да просперира страната ни.  

Словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни училища в 55 държави, разположени на шест континента, където звучи родната реч, напомняйки ни, че България е навсякъде, където тупти поне едно българско сърце. 

Уважаеми учени и преподаватели, учители и директори, ученици и студенти, писатели, журналисти и поети, хора на културата и пазители на словото, 

Поклон пред всички вас – съвременни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и надежда, за да продължите да предавате на идните поколения своите знания, достойнство и любов към България!

Вие, скъпи ученици и студенти, помнете своя род и език! Гордейте се с нашата история, с нашите азбука и с нашата култура.

Защото България го заслужава!

Честит празник!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати