Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Общата история и транспортната свързаност – приоритети за България и Северна Македония

Политика

Общата история и транспортната свързаност – приоритети за България и Северна Македония

Общата история и транспортната свързаност – приоритети за България и Северна Македония - Tribune.bg
Снимка:

Екатерина Захариева: Исторически въпроси за нас са крайъгълният камък в Договора за добросъседство

Външните министри на България и Северна Македония, Екатерина Захариева и Никола Димитров с общ призив за по-ясен график и напредък в междуведомствената комисия за общото ни историческо минало, както и за изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура между двете страни. Това стана ясно след заседанието на Съвместната междуправителствена комисия в София.

„За съжаление не постигнахме съгласие за Гоце Делчев. Надявам се, че както премиерите празнуваха заедно, така и членовете на комисията ще проявят мъдрост. Има личности, които са общи и те трябва да ни обединяват“, отбеляза първият ни дипломат.

Екатерина Захариева уточни, че страната ни вече е ратифицирала Протокола за членство на Северна Македония в НАТО, а когато страната започне преговорен процес с Европейския съюз при затварянето на всяка една глава България ще съблюдава изпълнението на Договора за добросъседство и приятелство. Относно предложението на силовия вицепремиер Красимир Каракачанов да напуснем междуведомствената комисия за общата ни история, Захариева бе лаконична.

„Исторически въпроси за нас са крайъгълният камък в Договора за добросъседство. Искам да дам шанс до края на годината на комисията за общото ни историческо минало преди да се откажем от нея“, отбеляза тя.

Колегата ѝ Никола Димитров посочи, че поставянето на ултиматум е един парадокс.

„Не съм историк, но съм убеден, че Гоце Делчев и делото му могат да бъдат мост за разбирателство“, подчерта външният министър на Северна Македония.

Той определи процесът на преговори като исторически, защото в петък съвместната комисия по историческите въпроси е постигнала сериозен напредък за античността и Средновековието.

„Не е лесна задачата. Поемам отговорността да завършим този процес с мъдрост и приятелство“, допълни Никола Димитров.

България и Македония ще работят още за бързо осъществяване на транспортния Коридор №8.

Министър Захариева припомни, че България и Македония нямат железопътна свързаност помежду си. Тя похвали транспортните министри на двете страни, които вече са изработили точен график за действията по реализирането на Коридор №8.

„Трябва да ускорим проекта на транспортен Коридор номер 8. Има осигурено финансиране. Това не са прости инфраструктурни проекти“, отбеляза външният ни министър.

Нейният македонски колега коментира намалението на стокообмена между двете страни за първите три месеца на годината и изрази надежда, че спадът ще се компенсира в рамките на годината. Министър Димитров поиска ускоряване и на енергийните проекти, и посочи туризмът като област, в която сътрудничеството между нашите държави отбелязва голям напредък. Първият дипломат на Северна Македония изтъкна, че влизането на страната му в ЕС е важно както за държавата, така и за региона.

От своя страна министър Екатерина Захариева приветства напредъка, който е постигнат и заяви, че България и занапред ще е гарант на европейското бъдеще на страните на Балканите.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати