Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ ще бъде пусната на 21 декември

Политика

Обществената поръчка за газов хъб „Балкан“ ще бъде пусната на 21 декември

Обществената поръчка за газов хъб Балкан ще бъде пусната на 21 декември - Tribune.bg
Снимка:

„Булгартрансгаз“ ускорява работата по разширяване на газопреносната мрежа

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи пред депутатите действията на „Булгартрансгаз“ във връзка с актуализираната енергийна стратегия на страната. Става дума за работата на държавната газова компания по изграждане на липсващата инфраструктура на проекта за газов хъб „Балкан“. Това е строежът на газовото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница.

„До този момент не е осигурен пълния размер на финансирането“, призна в кулоарите на парламента министърът на енергетиката.

Тя допълни, че обществената поръчка за изпълнител на трасето ще бъде обявена на 21 декември и договорът с изпълнителя ще бъде под условие, че не разполагаме с цялостно финансиране, както и че продължава третата фаза на пазарен тест на трасето, в която става ясно кои компании ще пълнят тръбата. В процедурата за резервиране на капацитет от бъдещата тръба на наша територия се очаква да се включат руската „Газпром“, държавната компания на Азърбайджан „Сокар“, с която страната ни има договор за доставка на 1 млрд. куб. м. годишно от 2020г., операторът на новия терминал за втечнен газ в Александруполис „Газтрейд“ и други компании, които доставят каспийски газ по Южното газово трасе през Турция. Очаква се пазарният тест кои компании искат да ползват газовото трасе през наша територия да приключи на 31 януари.

„Всичко това, което правим, е съобразено изцяло с нашето законодателство в областта на обществените поръчки и със законодателството на ЕС.“, коментира министър Петкова.

Министърът допълни, че проектът за газов разпределителен център/хъб/ „Балкан“ се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК и ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за региона, ще създаде либерализиран пазар на природния газ и ще съдейства за разнообразяване на източниците и маршрутите за неговата доставка.

„Съвместно с ЕК сме разработили тази концепция и процедура, и се надявам на успех“, посочи енергийният министър.

 

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати