Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Обществената поръчка за машинното гласуване е готова, похвалиха се от ЦИК

Политика

Обществената поръчка за машинното гласуване е готова, похвалиха се от ЦИК

Обществената поръчка за машинното гласуване е готова, похвалиха се от ЦИК - Tribune.bg
Снимка:

Ивилина Алексиева: Справихме се добре!

Председателката на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева обяви пред медиите, че обществената поръчка за доставка на машини за предстоящите европейски избори е готова. На европейските избори на 26 май трябва да гласуваме машинно в 3000 секции, а на местния вот през октомври – в 6 000 секции. Поръчката за машините следваше да се обяви от новия състав на комисията, защото мандатът на настоящата изтича на 21 март.

„Обществената поръчка е готова, в рамките на едно, две заседания може да бъде обявена, но не мога да кажа какво ще се случи. Договорите за машини досега бяха преди изборите и използването на машините се случи. Фирмите имат готовност, но апелирам компаниите, които се чувстват готови да участват, да го направят“, каза Алексиева.

Тя представи работата на комисията за последните пет години като изтъкна, че ЦИК е провела успешно 5 национални избори, 2 национални и 14 местни референдума, както и 119 избора за представители на местната власт. 

Относно предизвикателствата пред новия състав на ЦИК Алексиева сподели, че пожелава на колегите си „силна вола, упоритост и последователност“.

„Следващият състав ще стъпи на нещо направено, ще има добра основа. Готовността за изборите е в хронограмата на вота. Книжата и принципните решения са подготвени. Основно предизвикателство е осигуряването на машинното гласуване. Възложихме пазарно проучване, изготвени са технически спецификации, като одит, тестване и сертифициране на машините ще бъде направено от държавните органи.

Едно от предизвикателствата на европейските избори ще е киберсигурността и изграждането на национална мрежа за изборно сътрудничество. Националната мрежа е важна и съм убедена, че ЦИК ще бъде активен участник в нея“, посочи досегашната председателка на ЦИК.

От изнесените данни за пет годишната работа на комисията става ясно, че в този период у нас са отпечатани 78 млн. бюлетини, разкрити са близо 62 000 секции, разгледани са 2 575 жалби, а ЦИК е взела 5170 решения.

„Справихме се добре“, убедена е Ивилина Алексиева.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети