Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Общински съветник алармира: Служебното правителство на Румен Радев спира строежа на метрото

Политика

Общински съветник алармира: Служебното правителство на Румен Радев спира строежа на метрото

Общински съветник алармира: Служебното правителство на Румен Радев спира строежа на метрото - Tribune.bg
Снимка:

Общинският съветник Георги Георгиев алармира с пост във фейсбук за спиране строжа на метрото в София. Причината е, че служебното правителство на Румен Радев и назначеният от него Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, смятат да извадят проектите от Плана за развитие.

Георгиев е отправил и питане до Пеканов за финансиране на софийското метро, в частност разширенията през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ и през район „Подуене“.  

Още по-скандално е, че според Пеканов София получава безплатен обяд посредством европейските средства, а отрязването на парите за столицата дългосрочно е правилен подход за управление на парите в страната. Назначеният от Радев министър пък дава за пример Виена, където се вдигат данъците на тези квартали, в които се строи метро.

Ето какво пише Георгиев по темата и писмото му до Пеканов:

Сега обаче гражданите на София ще бъдем наказани и служебното правителство ще извади тези готови проекти от плана: гледам поредните медийни изяви на Пеканов – откровено настройва останалата част от страната срещу София, като казва (цитирам приблизително точно):

„Отрязването на парите за София дългосрочно е правилен подход за управление на парите на страната"

“София малко така получава безплатен обяд посредством европейските средства" (словоредът е в оригинал)

“Взимат се парите от цяла България за един конкретен популярен проект - метрото."

“Във Виена се вдигат данъците за тези квартали, в които се строи метро.”

Уважаеми г-н Пеканов,

като председател на бюджетната комисия в Столичния общински съвет, на когото не отговаряте на запитванията, моля да имате предвид следното:

 По Ваш цитат №1:

Отрязването на парите за София, в която живеят близо 2 млн. български граждани и която, впрочем, е част от България, не е добро решение. Нито краткосрочно – за политическата Ви кариера и за града, нито дългосрочно за тези 2 000 000 българи, които живеем тук. Вие не ни разбирате, защото живеете във Виена. Не противопоставяйте обаче София на останалата част от страната. Това не е поведение на държавник.

По Ваши цитати №2 и 3:

София не получава безплатен обяд от евро фондовете, а платен обяд – и то платен от джобовете на гражданите на София. Ние плащаме данъци и осигуровки в държавния бюджет. С част от тези данъци пък държавата плаща вноската си в бюджета на ЕС. Чрез Плана за възстановяване и устойчивост ЕС всъщност ЩЕ ВЪРНЕ част от тези пари на българските граждани.

Вие обаче искате да отклоните над 300 млн. от тези пари от тези, на които се полагат - 2 млн. българи – и то точно хората, които са ги изкарали с труда си. Наказвате ги, само защото живеят в столицата. Нищо че произвеждат 40% от брутния вътрешен продукт на страната и плащат огромна част от данъците за държавната хазна.

По Ваш цитат №4:

За Виена, данъците и сравненията:

Бюджетът на Виена е 15,1 милиарда ЕВРО. На София – 2 млрд. лв. При еднакъв брой население на двете столици.

За имот с данъчна оценка от 100 000 евро във Виена плащат местен данък 936 евро. В София този данък е 187,5 евро. Има известна разлика, скъпи г-н Пеканов и тя е 500%.

Вие си знаете защо сте избрали да живеете там, а не в София, но не разбирам  защо искате да вдигнем данъците на софиянци и да станат като тези на виенчани. С 500 % по-високи! Кой икономически анализ обосновава подобни промени?

Важно: Във Виена тъкмо държавата плаща половината от инвестициите за метрото, а Вие искате София да НЕ получи пари от държавата, нито да има право на такива от Европейския съюз. Не разбирам логиката, Бога ми.

А сега по-сериозно – идеята Ви да вдигнем драстично данъците на кварталите, в които строим метро, булеварди или друга инфраструктура е спорно дали изобщо е законна по българското право.

Второ, по-важното – тя е и безумна – хората плащат данъци, ЗА ДА имат инфраструктура и няма логика да им вдигаме данъците, като изградим метро, защото иначе трябва ДА НЕ плащат данъци, ако нямат метро.

Haben Sie mich verstanden? (Разбрахте ли ме – на нашия майчин език)

Очаквам отговор на запитването си – официално, в кратък срок и по същество – така както си пишат общинските съветници от Виена и вицеканцлерите на Австрия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети