Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Общинските съвети уреждат управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реши парламентът

Политика

Общинските съвети уреждат управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реши парламентът

Общинските съвети уреждат управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реши парламентът - Tribune.bg
Снимка:

За груба намеса в погребалния бизнес през местната власт предупреди опозицията

С промени в Закона за устройство на територията Народното събрание реши общинските съвети да уреждат управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, както и да определят условията към търговците, извършващи погребални и каменоделни услуги. На второ четене промените бяха подкрепени от 71 народни представители, 5  бяха "против", а 8 гласуваха с "въздържали се".

Поради голямо напрежение в обществото, в началото на парламентарния ден социалистът Манол Генов предложи точката да отпадне от дневния ред на Народното събрание. Депутатите в пленарна зала обаче не се съгласиха с аргументите му.

Окончателно приетият текст предвижда общинският съвет в дадена община да приеме наредба, в която да уреди управлението и вътрешния ред в гробищните паркове. В нея ще се определи реда за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината. С наредбата ще се регламентират и изискванията към търговците, извършващи погребални строително-монтажни и каменоделни услуги на територията на гробищните паркове.

Настоящата промяна в Закона за устройство на територията няма да повлияе на решаването на проблема в сферата на погребалните услуги, изтъкна по време на дебата депутатът от ПГ на ГЕРБ Емил Христов.  

"Тъй като на два пъти говорихме за необходимостта от нова законова уредба, действително в тази сфера има сериозни проблеми. Тя не е само в София, а във всички големи градове. Многократно са правени в годините опити да бъде внесен такъв законопроект", заяви още Христов.

Според него около година се работи върху проект в МРРБ съвместно с Министерство на здравеопазването. "Законопроектът, който се работи е на фаза 90 %. Той няма нищо общо с предишните текстове, които са били внасяни и разглеждани в Народното събрание. Действително имам уверението на работната група, на двамата заместник-министри, че в най-кратък срок, разбирайте до средата на месеца, финалният текст на законопроекта ще бъде подготвен. Ние бихме могли да го видим на страницата на министерството за обществено обсъждане", разясни Христов.

От БСП определиха действията на ГЕРБ по отношение на Закона за устройство на територията като „кръпка и още едно красноречиво пиронче за лобизъм в българското законодателство“. Според Манол Генов има груба намеса в един бизнес през местната власт.

"Може би има бъркотия, може би има нередности, но София не е България. На много места в провинцията нещата стоят по съвсем друг начин", изтъкна той. Манол Генов обърна внимание, че недостига административен капацитет на общинските специалисти, които трябва да изготвят такива наредби.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати