Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Одобрени са 553 проекта за малки предприятия на туроператори по програмата „Иновации и конкурентоспособност“

Политика

Одобрени са 553 проекта за малки предприятия на туроператори по програмата „Иновации и конкурентоспособност“

Одобрени са 553 проекта за малки предприятия на туроператори по програмата Иновации и конкурентоспособност - Tribune.bg
Снимка:

Николина Ангелкова: Предвидени са и по 210 лв. ваучери за хората на първа линия в борбата с коронавируса

Близо 553 проекта за микро и малки предприятия на туроператори и туристически агенти са одобрени по програмата „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи на парламентарен контрол министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Предвижда се и безвъзмездна финансова помощ в размер на 173 млн. лв. чрез препрограмиране на средства по линия на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Подкрепата е предвидена за микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последици от пандемията. До момента над 553 проекта са одобрени, основно за туроператори и турагенти“, подчерта министърът на туризма. Николина Ангелкова увери депутатите, че поради динамичния характер на ситуацията предприетите действия периодично се актуализират. Тя представи и мерките, които са приложими конкретно за подпомагането на туристически агенции и туроператори.

„Със законодателна промяна дадохме възможност на туроператорите да възстановяват заплатената сума за туристическо пътуване в рамките на 12 месеца, считано от датата на отмяна на извънредното положение. Пътуващите имат право да избират туристически ваучер за алтернативно пътуване. В случай, че не желаят да се възползват от него, имат срок до 12 месеца да възстановят предплатените им пари. Тази мярка подпомага туроператорите при проблема с липсата на ликвидни средства“, посочи министърът на туризма.

Ангелкова обърна внимание и на държавната субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет.

„Целевата помощ е нова за сектора и конкретно за туроператори и ползващи услугите на въздушни превозвачи. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България“, напомни министърът.

Николина Ангелкова изтъкна, че за туризма като един от най-пострадалите сектори мярката 60/40 вече е 80/20. Освен това работодателите могат да се възползват от допълнителни 290 лв., колкото е максимално допустимата държавна помощ.

„От 1 юли е в сила още една нова мярка за стойност 160 млн. лв. като средствата по нея са осигурени от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Над 50 млн. лв. приоритетно са планирани за сектор "Туризъм", хотелиерство и ресторантьорство и туроператорска дейност. Работодателите ще могат да наемат лица, регистрирани в бюрата по труда заради пандемията с COVID-19“, коментира Ангелкова.

По повод готовността на Наредбата, която трябва да регламентира ясни и приложими правила за къмпинг туризма, министърът уточни, че в момента работна група от четири министерства подготвя документа и не следва да съществуват места за къмпингуване извън категоризираните до приемането му.

„Има къмпингуващи извън къмпинги, а общините трябва да извършват сметосъбиране за своя сметка, ако караваните и палатките са в общинска земя“, предупредиха от опозицията.

Социалистката Дора Янкова се поинтересува как ще се подпомогне туристическия бранш, защото много от заетите обслужват кредити. В тази връзка министър Ангелкова подчерта, че поддържа непрекъсната комуникация със своите колеги.

„Приемаме гости от 35 страни. Месец май министерството на туризма подготви указанията за работа на хотелите, съгласува ги със здравното министерство. Актуализирали сме рекламните дейности, разработи се кризисен проект за реклама“, изтъкна министърът.

Ангелкова изрази оптимизъм, че през летния сезон ще можем да разчитаме и на туристи от Израел, Германия, страните от Вишеградската четворка и Скандинавски страни. Тя напомни, че Украйна, Русия, Молдова също са включени в рекламната ни кампания, но директната продажба там ще стартира при отпадане на карантината за тези страни.

„Предвидени са по 210 лв. ваучери за хората на първа линия в борбата с коронавируса“, допълни Ангелкова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати