Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Одобриха 14 нови защитени специалности

Политика

Одобриха 14 нови защитени специалности

Одобриха 14 нови защитени специалности - Tribune.bg
Снимка:

Те са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги

С 14 се увеличават защитените специалности у нас. Те бяха одобрени от правителството и се включват в списъците за учебната 2019 -2020 г. със специалностите от професии, по които в бъдеще се очаква да има недостиг от специалисти на пазара на труда.

Новите специалности са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги.  Такива са професии като: техник геолог, корабен техник, техник по автоматизация, сондьор, корабоводител - специалност морско корабоводене, организатор по експлоатация на жп инфраструктурата, работник в растениевъдството, строителен техник - транспортно строителство, и др.

Към списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, са добавени три нови търсени специалности. Това са машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите в него става 57.

Актуализирането на списъците допринася за преодоляване дефицита от подготвени кадри по специалности от професии с важно значение за пазара на труда и за икономическия растеж на националната ни икономика.

Предложена е и промяна, с която е гарантирано правото на учениците да завършат обучението си при условията и по реда, по които са го започнали в случай, че се наложи изключване на специалност от професия от някой от актуализираните списъци.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати