Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

Политика

Официално: ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България

Официално: ЕК забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в 5 държави, включително България - Tribune.bg
Снимка:

Мерките имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия

Европейската комисия забрани вноса на зърнени продукти от Украйна в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, съобщава БНТ.

ЕК прие превантивни действия по отношение на вноса на ограничен брой продукти от Украйна в рамките на извънредната защитна мярка.

Тези ограничения са необходими предвид извънредните обстоятелства на сериозни логистични затруднения в пет държави членки на Европейския съюз, сред които и България.

Мерките се отнасят само до четири селскостопански продукта — пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе — с произход от Украйна.

Те имат за цел да облекчат логистичните затруднения във връзка с тези продукти в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

При въведените ограничения на ЕК петте държави се съгласиха да вдигнат едностранните забрани за влизане на украинско зърно, които наложиха в защита на местните фермери.

Брюксел предвижда пакет в тяхна помощ в размер на 100 милиона евро и не изключва продължаване на ограниченията за посочените украински продукти и след 5 юни, ако извънредните обстоятелства се запазят.

Земеделският министър Явор Гечев се очаква да бъде изслушан от депутатите по повод намерението на правителството да отмени наложените ограничения върху достъпа на продукти с произход Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети