Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Официално: Фандъкова не позволи шествието „Луковмарш“

Политика

Официално: Фандъкова не позволи шествието „Луковмарш“

Снимка:

Провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков беше забранено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Минути след 17.30 часа в района на НДК започнаха да се събират участниците, но шествие няма да има. Междувременно Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

От общината припомниха, че кметът не съгласува заявеното от организаторите шествие от НДК - до ул. „Тракия“, където е домът на ген. Луков. Събитието е съгласувано само в частта му „поднасяне на венци на ул. „Тракия“ №1.

Днес, след издаване на заповедта за прекратяване на шествието, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка.

Министерството на външните работи изрази пълна подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на „Луковмарш”. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София.

Българското правителство последователно и категорично е осъждало „Луковмарш“. Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията.

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. „Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях.  


Коментари (5)

Еж Значи заради Луков марш от МВР и Столична община се организираха и го прекратиха??? А, защо от една година МВРи Столична община не предприемат мерки срещу онези, които затварят кръстовища, блокират улици, рушат и унищожават общинско и държавно имущество, опъват бесилки, разнасят ковчези, опъват чували за трупове, правят саботажи в метрото, чупят имущество на граждани и ни тероризират??? ЗАЩО????
13.02.2021 21:29 / Отговор
Чичо Мишо А утре тези дърти кучки ако решат, ей така за кеф, да затворят някое кръстовище ще пратите полиция да ги пази. Малко са ви псувните дето ги отнесохте, безсрамници!
13.02.2021 22:27 / Отговор
А отровните на Черепа кога? За едни може да има забрана,а за Мая и сие,които 1 година тормозят всички с нерегламентирани бунтове не!
Днес кой позволи тормоз над внуците на Бойко?
Защо полицията не се намеси?
13.02.2021 22:29 / Отговор
Радев бил подарил "Мутри вън" на протеста ,а мАя най нагло откраднала този подарък да си го ползва
13.02.2021 22:58 / Отговор
кесо Господа управляващи, когато произнасяте такива високопарни думи бихте ли обяснили на българското гражданство на какво се дължи вашето едва прикривано одобрение на отвратителните комунистически сборища, провеждани в пълно нарушение на закона за обявяване на комунистическия режим за пресътепен. Колко "последователни" сте в осъждането на "екстремистки виждания", както сами се хвалите, когато не само че не се противопоставяте на престъпната червена сган, която си развява байрака както си иска, но удовлетворявате всички нейни претенции. С какво се различавате от такива като Румбата, Курни, Мая Костинбродска, Копейкин, Малинов /на когото дори Борисов отиде на гости преди парламентарните избори/? Затова не заемайте патетични пози които не ви отиват. Снишавайте се както винаги и чакайте да видите накъде ще задуха вятъра пак както винаги!
14.02.2021 11:51 / Отговор

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още