Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ОИК-Велико Търново: Плакатите на Весела Лечева са в разрез със закона

Политика

ОИК-Велико Търново: Плакатите на Весела Лечева са в разрез със закона

ОИК-Велико Търново: Плакатите на Весела Лечева са в разрез със закона - Tribune.bg
Снимка:

Има проблем с надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление”

Нарушение в агитационните плакати на кандидатката за кмет на Велико Търново от БСП Весела Лечева, беше открито от Общинската избирателна комисия. Сигналът е подаден от ГЕРБ, а след проверка било установено, че на агитационните материали на Лечева наистина липсва надписът „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Според законовото изискване, освен че трябва да има такъв надпис, той  трябва  да заема 10% от лицевата площ на агитационния материал и да е разположен в обособено поле.

ОИК е установила, че действително има нарушение на чл. 183, ал. 2 от Изборния кодекс, а именно на агитационни материали, агитиращи в полза на местна коалиция БСП за България, на ул.“Магистрална“ до МОЛ-В.Търново; ул. „Н. Габровски“ до МОБАЛ „д-р Стефан Черкезов“ АД; бул. „България“ до НВУ„Васил Левски“; ул. „Христо Ботев“ до Автогара- юг информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление, заема по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и не е разположена в обособено поле.

Комисията е указала на местната коалиция в срок от 24 часа да приведе агитационните материали в съответствие с изискването на Изборния кодекс.

При неизпълнение на даденото указание в указаният срок, материалите трябва да бъдат свалени от билбордовете, а предвидената санкция е в размер от 2000 до 5000 лв., при повторно нарушение – от 5000 до 15 000 лв.

Решението подлежи на оспорване пред ЦИК.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати