Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: 10-годишна давност за дълговете на физическите лица

Политика

Окончателно: 10-годишна давност за дълговете на физическите лица

Снимка:

Без дебати парламентът сложи край на "вечните длъжници"

Народните представители приеха окончателно и без дебат 10-годишна давност за паричните вземания на физическите лица. Вносители са депутати от „Обединени патриоти“. Депутатите решиха, че  10-годишната давност не се прилага за вземания от търговската дейност на еднолично търговци или на физически лица, за непозволено увреждане, за неоснователно обогатяване, за издръжка, за трудово възнаграждение и за обезщетения по Кодекса на труда.

Давността няма да тече, докато трае съдебният процес за вземането, с цел да се избегне умишленото забавяне на делата.

При заварените случай, десетгодишната давност ще започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо. При висящо изпълнително производство давността ще започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано - от деня на влизане в сила на акта, с който е признато вземането. В първоначалния вариант законопроектът гласеше при висящи изпълнителни производства, давността да започва да тече от деня на образуването му.

"Това би позволило при недобросъвестност на кредитора, в рамките на преходния период на закона, да преустанови изпълнителното производство и да започне ново, като на практика да удължи с 10 години давността", аргументира нуждата от поправка един от вносителите на промените в Закона за задълженията и договорите Искрен Веселинов.

С изтичането на давността кредиторите няма да имат право принудително да изискват погасяване на даденото задължение.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още