Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Окончателно: 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения за няколко месеца

Политика

Окончателно: 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения за няколко месеца

Окончателно: 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения за няколко месеца - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие предложението, внесено от Валери Симеонов

Парламентът реши окончателно, че ДДС ставката на вино, бира и спортни съоръжения ще е 9%.

Предложенията бяха внесени от Валери Симеонов и заложени между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов подчерта, че ефектът от намаляването на данъка е налице за ресторантьорски и кетъринг услуги. По думите му това показва, че мярката дава резултат за ресторантите.

„Ще завършим своя жест в помощ на бизнеса. Много сериозно подпомагаме и производството на тези напитки, които на 95% са българско производство. Разширяваме мярката с намаляване ДДС за спортните дейности и автобуси, извършващи „случаен превоз“. Надявам се, че това ще бъде оценено като сериозен знак на обединяване в Народното събрание в подкрепа на бизнеса“, изтъкна Симеонов.

Социалистът проф. Румен Гечев се противопостави и призова залата да отхвърли предложението.

„Десетки фирми са във фалит, а ние намаляваме ДДС за вино, бира, фитнес и плуване. От години предлагаме намаляване на ДДС за детските дрехи и лекарствата. Никъде в ЕС няма диференцирана ставка за алкохол. Ами включете и водката, тя също върви през лятото. Предупреждаваме ви, че Брюксел ще реагира и ще бъдем наказани. Веднъж го отхвърлихте, направете го и сега, иначе ще понесете отговорност. Ние се намираме в кризисна ситуация и вместо парите да отидат за лекарства, те ще отидат за вино и бира, гимнастически уреди и басейните, категорично – не“, подчерта проф. Гечев.

В отговор Валери Симеонов посочи, че Румен Гечев е направил брилянтен пример за манипулация.

„Целта не е да ви унижа и е унизително да смъквате тази мярка на битово-кръчмарско ниво. В момента говорим за икономика. Алкохолът няма как да бъде с намалена ставка. Тук не правите коректно разяснение. За бирата има намаление на ДДС“, аргументира се лидерът на НФСБ.

В своя защита Румен Гечев коментира, че единственото изключение в ЕС за по-ниско ДДС на алкохолните напитки е направено за вино местно производство в Австрия.

„Какво казваме на шофьорите, пийте по каса бира, защото не е алкохол. В Брюксел ще ни се смеят. Като фалира една фирма, не отиват в басейните да плуват, а да се удавят“, допълни тезата си проф. Гечев.

От партия „Воля“ припомниха, че те са автори на идеята за предложената мярка и обявиха, че ще я подкрепят.

„За“ по-ниската ставка ДДС за вино, бира и спортни съоръжения гласуваха 100 народни представители, „против“ бяха 12, а 5 се „въздържаха“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Симеонов Браво! Слава на Партията! С това ДДС решиха всички проблеми на българите!
30.07.2020 14:10 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати